AKTUELNO

To što se glas Srbije danas čuje, rezultat je dobro vođene spoljne, ali i unutrašnje politike i dokaz da nezavisnost Kosova nije "zacementirana", ocenjuju sagovornici "Novog jutra.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je diplomatu, Ričarda Grenela, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Očito je da Brisel i Sjedinjene Američke Države imaju interes da se pitanje Kosova i Metohije reši na politički način, kaže Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije. Dodaje da je, zahvaljujući diplomatskim akcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postignuto da se tema života Srba na KiM podigne na određeni nivo, da se svetu predoči koliko naši građani pate u južnoj srpskoj pokrajini, a sve zbog toga što politika Prištine nastoji da naš narod potpuno iseli sa ovog prostora.

- Žele da se nastavi egzodus od 1999. i to do potpunog istrebljenja – kaže Tomićeva. Dodaje da je, to što se Srbija danas čuje, rezultat dobro vođene spoljne politike, ali i unutrašnje, koja podrazumeva sve bolju ekonomsku situaciju, pa samim tim i višak prihoda.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da Srbija nikada nije zaboravila svoj narod u južnoj pokrajini, a u prilog tome svedoči i 350 projekata u protekle četiri godine, kao i investicioni projekti koji su otvorili nova radna mesta u vrednosti preko 10 miliona evra.

- Jedino tako ljudi mogu da žive i misle o svojoj budućnosti. I zato je to i poziv da, svi koji su u mogućnosti, izađu sutra na izbore – kaže Tomićeva za Pink.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da se, imenovnjem Grenela, igra oko Kosova usložnjava, te da je on izazivao kontroverze i kao ambasador.

Foto: TV Pink Printscreen

- Slažem se sa Tomićevom da, vraćanjem teme Kosova na sto pokazujemo da priča nije gotova, već da postoje pokušaji da se dođe do nekakvog rešenja – kaže Vuković za „Novo jutro“.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandra Tomić

#Novo jutro

'