AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa kandidatima za poslanike Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima koji se u nedelju održavaju na Kosovu i Metohiji.

Sastanku predsednika sa 17 kandidata Srpske liste za poslanike, na Andrićevom vencu prisustvovao je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Prvi na listi je Igor Simić, a pored njega, na razgovor sa predsednikom, došli su Zoran Mojsilović, Miljana Nikolić, Jasmina Dedić, Slavko Simić, Ivan Todosijević, Miloš Perović, Ljubimko Karadžić, Verica Cheranić, Branislav Nikolić, Svetislav Jokić, Milan Kostić, Vinka Radisavljević, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Boža Stojanović i Mirjana Nikolić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Glasajte za Srpsku listu

Predsednik Vučić je na nakon sastanka sa članovima Srpske liste pozvao sve Srbe na KiM da izađu na izbore na Kosovu koja će biti održani u nedelju.

- Svi ste mogli da vidite brutalnu kampanju koja se vodi protiv Srpske liste. Nju su vodili predstavnici svih albanskih partija. Oni su govorili da je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne i Srbijom. Kažu da su postali dražvava uvođenjem taksi, svi su mogli da dođu iz sveta da dođu na Kosovo i pruže im podršku - rekao je predesenik Vučić, ističući da niko iz Srbije nije mogao da ode na KiM i pruži podršku svom narodu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Danas je predložen pritvor dovojici Srba zbog narušavanja izborne volje, jer nisu Srbi koji se dopadaju albancima – dodao je.

Birn i Internews Kosovo su opljačkali srpsku listu zbor slogan “Srbija zove” koji se nalazi u spotu

Kako je naveo, Srpskoj listi je zabranjeno emitovanje spota koji je namenjen za predizbornu kampanju. - Birn i Internews Kosovo su se žalili na ovaj spot i da se izrekne novčana kazna od 30.000 evra. Tako su opljačkali srpsku listu zbor slogan “Srbija zove” koji se nalazi u spotu. Međutim, nema odluke istog izbornog panela, na žabe Srpske liste – rekao je predsednik Vučić.

O OLIVERU IVANOVIĆU

Predsednik Vučić osvrnuo se i na ubistvo Olivera Ivanovića. - Niko ga nije posećivao dok je bio u zatvoru. Sada ga koriste i izgovaraju nejgovo ime – rekao je Vučić. Međutim, kako je istakao, tu se ne završavaju napadi Albanaca sa KiM na Srbe i Srpsku listu.

- Pokrenuli su krivično pravni postupak provit Ivana Teodosijevića. On je kriv jer je rekao da je bio iscenirani maskar u Račku i da je to bio povod za bombardovanje na SR Jugoslavju – istkao je Vučić. Kaže da su zabrnali glasanje sa srpkim dokumentima, kao i da OEBS neće da kontroliše pisma koja doalze van Kosova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

'Izlazak na izbore je važan za održavanje srpskog naroda na KiM'

- To utiče na Srpsku listu. Mogu da manipulišu i da kažu da je galsanje sa pismima koja stižu drugačija od glasanja na terenu. Sve je ovo više nego dovoljan razlog da izađete i da glasate. Ovo je važno za održavanje srpskog naroda na KiM. Mi imamo jednu otadžbinu, a to je Srbija – kazao je on i dodao da je Srbija sada u teškoj sitaciji, i podsetio šta se sve devedestih dešavalo u Repbulici Srpkoj.

- Svađali su Srbe, to su radili i ranije. Ovo je sada pitanje našeg jedinstva i opstanka – naglasio je. Kazao je da je cilj Albancaca da se oslabi pozicija Srbije u daljem dijalogu Beogarada i Prištine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi ćemo da ulažemo više nego ikada u južnu srpsku pokrajinu. Nastavićemo da povećavamo plate, penzije. Ovo je važnije pitanje nego od toga da li ćemo da se ljutimo na nekog lokalnog prestavnika koji se ponašao arognatno. Ovo je pitanje opstanka i budućnosti srbije – dodao je.

'I kada me napadaju to rade sa poštovanjem'

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje novinara što svi albanski politčari na Kosovu često pominju presednika Vučića ovih nekoliko dana pred izbore, on komentariše da to shvata kao priznanje, jer je Srbija sada postala važna.

- Video sam da su me svi pominjali, i hvala im na tome. Oni me pominju, jer im je Srbija važna. To je priznanje, i kada me napadaju to rade sa poštovanjem. To govori koliko je Srbija važna. To govori da smo uspeli mnogo toga da govorimo – kazao je Vučić.

Žalbu Birna na spot Srpske liste, predsednik Vučić je rekao da su na je ovaj način uzeto 30.000 evra od Srba.

- Kada Srbija zove, to po Birnu znači da je poziv na mržnju. To je sve što mogu da kažem - rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Fotografiju na kojoj se vidi Pacoli u društvu Radojičića, predsednik Vučić ne vidi ništa loše.

- Dačić se viđao sa njim, ja sam se viđao sa Tačijem, Brnabić sa Haradinajem – prokomentarisao je Vučić.

Šestoro kandidata je iz Severne Mitrovice, po dvoje su iz Zvečana i Gračanice, dok iz Leposavica, Kline Istoka, Sstrpca, Kamenice i Zubimog Potoka i Vučitrna dolazi po jedan.

Predsednik Vučić pozvao je Srbe sa KiM, ali i interno raseljene i prognane, da glasaju za Srpsku listu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Da će kandidate za poslanike SL pozvati u Beograd, najavio je pre nekoliko kada, čime će, kako je rekao, simbolično pokazati koja je njihova država.

Istakao je da će im pružiti punu podršku i da će ponovo pozvati narod da izađe na izbore.

- Moja je poruka, Srbi, izađite na izbore u što moguće većem broju jer glasamo za opstanak na KiM, na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama, jer će sve ukinutu ako ne budemo imali pravo glasa i ne budemo čuli glas Srba. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost - rekao je ranije Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je tada upozorio na moguće manipulacije glasovima na izborima na KiM - krađa putem pošte i pisama ili putem nevažećih listića, kako bi Priština dobila "lažne glasove za Srbe".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

#Aleksandar Vučić

#Srpska lista

'