AKTUELNO

Miroslav Lazanski, novi ambasador Srbije u Rusiji, rekao je da su politički odnosi između Srbije i Moskve odlični kao i da je prioritet da se robno-ekonomska razmena podigne i da uvek možemo da računamo na podršku Ruske Federacije.

- Uvek možemo da računamo na podršku Ruske federacije na svim međunarodnim skupovima kada je reč o statusu južne srpske pokarajine, a pre svega mislim na skori sastanak skupštine Interpola, pa i UNESCO-a - rekao je Lazanski i dodao da je plan da se do kraja godine otvori Srpski kulturni centar u Moskvi, što je pokazatelj da je kulturna razmena takođe u usponu, kao i vojno-tehnička saradnja.

Prema njegovim rečima, na vanrednim izborima u južnoj srpskoj pokrajini očekuje da pobedi Srpska lista, i osvrnuo se na značaj posete predsednika Vučića samitu Višegradske grupe u Pragu:

- Češki predsednik je prilikom posete Beogradu najavio povlačenje priznanja, ali videćemo da li će to proći u češkom parlamentu i Vladi, jer to nije tako jednostvano pošto je Češka i članica NATO-a i EU: Ali sama vest da se o ovome glasno razmišljaju jeste jedna dobra atmosfera u kojoj se razmatra pitanje statusa južne srpske pokrajine – objasnio je Lazanski.

Kako je rekao, u Briselu postoji struktura činovnika koja uopšte niije birana direknto:

- I sada će neko od njih da diktira jednoj Mađarskoj ili jednoj Češkoj neke stavove o njihovoj unutrašnjoj politici i njihovih unutrašnjih odnosa i unutrašnje politike. Naravno da se ovo i u Budimpešti i u Pragu doživljava kao atak na suverenitet – reko je Lazanski i dodado da Višegradska grupa služi upravo za odbranu pd takvih delatnosti.

- Mi se borimo da pitanje članstva Kosova u Interpolu ne dođe na dnevni red, ali ako i dođe, pretpostvljam, sa velikom dozom verovatnoće da neće proći - rekao je Lazanaski.

On se osvrnuo i dodao da nije prvi put da kosovski Albanci gde god mogu uzmu i manevrišu, te i da su oni zajedničku politiku sa Albanijom, i da koriste albanske pasoše i amabasade u državama gde takozvana država Kosovo nije priznata:

- Ne bi me iznenadilo da u Čile pokušaju da uđu sa Albanskim pasošima – zaključio je Lazanski.

#Miroslav Lazanski

#Rusija

'