AKTUELNO

Tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava trebalo bi da bude raspisan do kraja oktobra, a radovi da počnu na proleće, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da je ukupna vrednost investicije oko 50 miliona evra.

Skupština grada Beograda juče je odobrila da se Beograd zaduži kod Evropske investicione banke za 35 miliona evra, a Vesić za Tanjug kaže da u narednih 15 dana sledi potpisivanje ugovora sa tom bankom, a nakon toga i raspisivanje tendera.

- Tender je već pripremljen i sigurni smo da će biti raspisan do kraja oktobra. Ako sve bude išlo kako treba, to znači da ćemo pre kraja godine imati izvođača koji će projektovati i izvoditi radove s prvim prolećim danima - rekao je zamenik gradonačelnika.

Izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, gde živi oko 150.000 ljudi, čije se kuće nalaze ispod nivoa Dunava, trebalo bi da bude završena za 1,5 do dve godine, istakao je Vesić.

On je objasnio da u tom delu grada septičke jame ne mogu da funkcionišu i da svaka veća voda na površinu izbacuje njihov sadržaj.

- Tamo postoje kanali koje mi sada čistimo, ali je mnogo važno da se konačno reši problem tih građana. Svi su im to obećavali, poslednji put Dragan Ðilas 2010.godine - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da Grad Beograd već četiri godine sa Evropskom investicionom bankom, koja je dala izuzetno niske kamate, radi na pripremi za izgradnju kanalizacije.

- Pored kanalizacije radimo i prečistače za otpadne vode. To znači da će sve otpadne vode iz kanalizacije koje budu išle u Dunav biti prečišćene i nećemo više zagađivati svoje reke - rekao je on.

Evropska investiciona banka koja obezbeđuje 35 miliona evra već je donirala milion evra za projektovanje, a grad će, prema Vesićevim rečima, za izgradnju kanalizacije izdvojiti dodatnih 13 miliona evra, tako da je ukupna vrednost investicije oko 50 miliona evra.

#Goran Vesić

'