AKTUELNO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da se presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju očekuje u martu 2016. godine.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da se presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju očekuje u martu 2016. godine.

Ljajić je za TV Pink rekao da još nema potvrde, ali da bi se, prema izjavama čelnih ljudi Haškog tribunala, presuda mogla očekivati na proleće, početkom marta sledeće godine.

"Da li će biti - sam bog zna, s obzirom da je ovo 55 put da zakazuju pa otkazuju presudu", rekao je Ljajić.

On je ocenio da je Haški tribunal upravo na tom predmetu "najviše pao".

Govoreći o nalogu za hapšenje bivših i sadašnjih članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji je izdao Haški tribunal, Ljajić je rekao da se za nju znalo pre godinu dana, ali da je ta odluka bila poverljivog karaktera i da niko nije imao pravo da o njoj javno govori.

"Ja sam rekao da smo znali pre godinu dana za taj postupak, ali je bio poverljivog karaktera. Rekao sam da smo iznenađeni što je sad skinuta odluka o poverljivosti", rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da će krajem 2017. godine Haški sud biti zatvoren, ali da će biti formirana sudska veća koja će odlučivati o nezavršnim postupcima.

"Tribunal u ovom obliku više neće postojati, ali će slučajevi postojati, formiraće se ad hok sudska i žalbena veća koja će odlučivati o postupcima koji nisu završeni posle 2017. godine", rekao je Ljajić.

Govoreći o sudenja bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću, koje je vraćeno na početak, Ljajić je podsetio da su njihovi advokati podneli zahtev za puštanje na privremenu slobodu do početka sledećeg suđenja.

On je podsetio da je Vlada Srbije donela odluku o garancijama i dodao da do sad nije bilo problema po tom pitanju.

"Niko ne može da predvidi koliko će taj postupak trajati", rekao je Ljajić.

Izvor: Tanjug

'