AKTUELNO

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja i sastancima koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima u Njujorku kaže da je dolazak do dogovora između Beograda i Prištine težak jer Tači laže.

- Da otvoreno tako kažem. Tači juri razne političare, državnike i diplomate, ne bi li sa nekim progovorio reč dve. On priča o nekakvom Kosovu koje Ujedinjene nacije ne mogu ni da prepoznaju, ni njega, ni Kosovo. Uostalom, sam predsednik Vučić je juče u intervjuu za Pink i kazao da on upravo danas govori za govornicom u glavnoj sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, dok Hašim Tači tamo ne može ni da uđe – kazao je Karanović u Novom jutru TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, sporazum mora da podrazumeva zaštitu nacionalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zaštitu državnih i nacionalnih interesa same Republike Srbije.

- Bez toga apsolutno nema sporazuma – naglasio je Karanović.

Govoreći o odnosu Srbije i Amerike i intenziviranju ekonomske saradnje, kaže da to jeste korak napred.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnik", kaže da se čini da joj se čini da su se Evropa i Amerika ubrzale oko rešavanja kosovoskog pitanja i da negde žure, ali da to Srbiju ne treba da obavezuje.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi moramo da idemo našim tempom i našim putem. Da se borimo za naš cilj i da taj cilj sa maksimalnom težnjom pokušamo da ostvarimo. Ja nisam videla promenu u stavu Rusije. Rusija je uvek govorila da se rešenje mora tražiti u okviru Rezolucije 1244. Kako god da se mi dogovorimo njima odgovarala – navela je Milinčić.

Prema njenim rečima, Rusija nema stav koji bi se razlikovao od srpskog stave.

Jakša Šćekić, novinar, istakao je da u Ujedinjenim nacijama treba biti, da se glavne stvari dešavaju po hodnicima, odnosno na sastancima.

Foto: TvPink Printscreen

- Vidimo da je srpska delegacija dosta aktivna i da ima dosta susreta. Mislim da mi treba da budemo realni. Mislim da će to oko rešavanja problema Beograda i Prištine biti jako komplikovano i sve komplikovanije. Naročito, vidim da Evropa i Amerikanci žure, a "sve što je brzo to je i kuso". Mislim da će rasti pritisak na Srbiju – smatra Šćekić.

#Ognjen Karanović

'