AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Njujorku sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom.

U januaru ove godine predsednik Republike Palau predao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlje da preispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, na kojoj stoji da je Palau doneo odluku da ponovo razmotri poziciju kada je reč o statusu Kosova.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U noti se kaže da Palau smatra da bi trebalo u budućnosti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, radije nego da definiše status Kosova pre okoncanja dijaloga.

- U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova - navedeno je u noti.

Remenges je tada u Beogradu rekao da je njegov prethodnih priznao Kosovo, ali da možda nije razumeo da je to nešto što traži dijalog, razumevanje, dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju smislenim dijalogom kako rešiti problem.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Remenges je tada razgovarao sa predsednikom Srbije, koji mu je zahvalio na odluci te zemlje da poništi priznavanje nezavisnosti Kosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Vučić je tom prilikom najavio imenovanje ambasadora na nerezidencijalnoj osnovi u Palauu i predložio nekoliko konkretnih projekata, koji bi mogli da se realizuju u oblastima obrazovanja, sporta, energetike i informacionih tehnologija.

#Aleksandar Vučić

'