AKTUELNO

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Njujorku na skupu u organizaciji Ujedinjenog kraljevstva posvećenom slobodi medija, koji se održava na marginama Generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Domaćin skupa bio je državni sekretar za Komonvelt, lord Ahmed od Vimbldona, uz kopredsedavanje specijalne izaslanice UK za slobodu medija Amal Kluni. Na sastanku je govorila i generalna direktorka UNESCO Odri Azule i premijer Sudana. Na skupu je istaknut značaj slobode medija za razvoj demokratije, unapređenje ljudskih prava, borbu protiv korupcije i transpatentnost.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ukazano je da je tokom poslednje decenije doslo do ozbiljnog urušavanja slobode medija širom sveta. Navedeno je da je nasilje protiv novinara u porastu, da je samo u poslednja tri meseca, od održavanja Konferencije o slobodi medija u Londonu, ubijeno 13 novinara, a oko 90 odsto slučajeva nasilja protiv novinara ostaje trajno nerešeno.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Zbog toha je UK pokrenula akciju za aktiviranje međunarodne koalicije za odbranu slobode medija, kojoj je do sada pristupilo oko 30 zemalja, među kojima i Srbija.

#Ivica Dačić

'