AKTUELNO

Na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM direktno se odlučuje o budućnosti srpskog naroda u južnoj pokrajini, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Rakić je, povodom početka predizborne kampanje na KiM, pozvao građane da 6. oktobra izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu.

- Odgovornost je na svakom od nas i zato sve građane pozivam na jedinstvo i slogu jer se na ovim izborima najdirektnije odlučuje o buducnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i buducnosti naše zemlje uopšte - rekao je Rakić.

On je naglasio da 6. oktobra građani Srbije odlučuju da li će u skupštini u Prištini imati predstavnike koji će se hrabro boriti za njihove interese ili će dozvoliti da ih predstavljaju "miljenici Prištine, koji se više ne skrivaju već hvale podrškom koju dobijaju od Albanaca".

Rakić je naglasio da bi pobeda Srpske liste dala veću snagu pregovaračkom timu i predsedniku Aleksandru Vučiću u nastavku dijaloga u Briselu.

On je dodao da su bezbednost i ekonomski uslovi glavni izazovi sa kojima se suočava srpski narod na KiM.

- Mi ćemo, kao i do sada, nastojati da svojim delovanjem unutar kosovskih institucija zahtevamo veća izdvajanja za srpske sredine, posebno u oblasti poljoprivrede i razvoja malih i velikih preduzeća - rekao je Rakić.

Ukazao je i na podršku koju pruža država Srbija koja, kako ja istakao, zahvaljujući finansijskom programu predsednika Vučića sada ima više i snage i mogućnosti da pomogne opstanak i ostanak Srba na KiM.

- Sa tim u vezi je i potreba da Srpska lista osvoji svih deset mandata kako bi se pupčana vrpca između naših institucija i našeg naroda na KiM očuvala - naveo je predsednik Srpske liste.

Rakić smatra da prištinski lideri nemaju šta da ponude svojim građanima pa, kako kaže, posežu za parolama ekstremnog sadržaja.

- U trenutku kada prištinski lideri nemaju šta da ponude svojim građanima neretko posežu za jeftinim političkim parolama ekstremnog sadržaja - napadi na Srpsku listu, predsednika Vučića - rekao je Rakić.

On je naglasio da će Srpska lista učiniti sve kako bi se sačuvao mir i bezbednost građana i predizborni proces protekao u miru.

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na KiM 6. oktobra počinje danas i trajaće 10 dana.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica rezervisano 20 poslaničkih mesta, od toga - 10 zagarantovanih poslaničkih mandata pripašće predstavnicima Srba.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu posle rata.

#Goran Rakić

'