AKTUELNO

Slobodan Samardžija, bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, komentarišući plan francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, da se napravi regionalni skup i da se krene sa intenzivnim razgovorima Srba i Albanaca, kaže da je jasno da pre izbora koji slede na Kosovu nema ništa od toga.

- Niko, pogotovo Albanci nemaju polaznu tačku sa koje bi mogli da krenu u te pregovore, ali to će naravno da se desi za koji mesec. Ono što je najvažnije to je da Evropa mora malo više da se uključi. Da se razumemo, to što žele i Amerikanci da se uključe, odnosno što ih pozivaju da se uključe, to je sve u redu i ma smisla, ali Evropa je prostor na kome mi delujemo i živimo – rekao je Samardžija za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, postoji gomila evropskih zemalja koje imaju sličan problem, sa raznim narodima iz susednih država.

- Na kraju krajeva, Velika Britanija je pred tim pitanjem. Prema tome, dobro je da se Evropa uključi u te stvari, mislim da ipak može nešto pametno da se čuje od njih – naveo je Samardžija.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Priština je nametnula takse sa izvesnim ciljem da se stvari odlože, jer je bilo jasno da uvođenjem taksi ne može da se postigne ništa konkretno, nego samo da se stopiraju pregovori.

- Upravo zato što slede izbori na Kosovu te takse imaju smisla, za njih, jer na taj način odlažu celu stvar. Kada obave te izbore znaće na čemu su i onda će moći da deluju u tom smislu – ocenio je Samardžija i dodao da su Srbi koji žive na Kosmetu zbog taksi izvukli deblji kraj.

- Posle tih izbora nema više smisla da te takse stoje, jer objektivno ne koriste nikome, velika su kočnica – istakao je Samardžija.

Boris Vuković, odgovorni urednik Srpskog telegrafa, osvrnuo se na susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić i Trampove ćerke Ivanke Tramp i to da je najavila posetu Srbiji, rekavši da postoji neka tradicija porodice Tramp da dolazi u Srbiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Ivica Dačić je juče razgovarao sa Ivankom i njega nekako uvek hoće te priče na marginama sastanka i nezvanični deo. Setimo se onda kada je prišao Trampu, a sada je razgovarao sa Ivankom Tramp. Ona je oduševljena Srbima i našim mentalitetom i narodom – naglasio je Vuković.

#Kosovo i Metohija

#Slobodan Samardžija

'