AKTUELNO

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev upozorio je danas međunarodnu javnost da se nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini vrši nedopustiva diskriminacija.

Govoreći u Varšavi na godišnjem implementacionom sastanku OEBS-a "Ljudske dimenzije", Kozarev je istakao da su Srbima na Kosovu i Metohiji svakodnevno ugrožena osnovna ljudska prava na život, kretanje, imovinu, pripadnost svojoj etničkoj i verskoj zajednici, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Od poslednjeg sastanka Ljudske dimenzije OEBS u Varšavi nažalost nema pozitivnih promena, već se situacija pogoršala. Primetna je i dalje pojačana aktivnost zastrašivanja i podsticanja Srba na napuštanje Kosova i Metohije i odvraćanje proteranih od povratka na njihova ognjišta. U prethodnoj godini izvršeno je oko 70 etnički motivisanih napada na Srbe - precizirao je Kozarev.

U saopštenju se ističe da je "Kozarev vrlo detaljno nabrojao primere ugrožavanja ljudskih prava Srba na KiM", i na primeru tvrđave Novo Brdo, "raskrinkao nastojanja Prištine da nasilnim falsifikovanjem istorije dodatno produbi međunacionalni jaz u pokrajini".

- Albanci ne samo da otimaju, ruše i pljačkaju Srbe i srpske svetinje, već žele i da u potpunosti uzurpiraju i falsifikuju srpsku istoriju, kao i da izbrišu svaki trag i vekovno prisustvo Srba na teritoriji KiM - rekao je Kozarev.

Prema saopštenju, Kozarev je, sa posebnom zabrinutošću, govorio o upadu prištinskih specijalaca na sever pokrajine u maju ove godine, kada je širi oružani sukob izbegnut zahvaljujući tome što je Srbija privržena mirnom rešavanju problema.

- Kozarev je, međutim, i ovom prilikom naglasio da je ugrožavanje ljudskih života Srba na Kosovu i Metohiji 'crvena linija' za Beograd - piše u saopštenju Kancelarije za KiM u kome se navodi da je zamenik direktora te kancelarije upozorio i da posebnu opasnost predstavlja povratak boraca sa ratišta na Bliskom istoku.

- Do sada se, kako se procenjuje, više od 250 boraca Islamske države vratilo na KiM i oni predstavljaju realnu opasnost, ne samo za Balkan, nego i za celu Evropu. Trenutno, kao jedan od poslednjih oblika džihadističke borbe u Siriji, deluje jedinica sastavljena od čisto etničkih Albanaca pod nazivom Džamati Alban, a prema podacima albanskih medija, na Kosmetu više od 50 hiljada ljudi praktikuje vehabizam, najradikalniji oblik islamske religije - naveo je Kozarev.

#Dušan Kozarev

#Kosovo

'