AKTUELNO

Vlada Srbije će na sledećoj sednici, možda već ove nedelje, usvojiti novi veliki paket mera za unapređenje izbornog procesa, mimo izmena zakona, najavio je danas funkcioner SNS i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

- Pored ovog zaključka koji je vlada usvojila juče na sednici, mi ćemo već na sledećoj sednici vlade, moguće već ove nedelje, imati još jedan veliki paket mera koji će faktički podržati sve ono što možemo odmah da uradimo, mimo promene zakona. Obavezali smo se da u najkraćem roku neke stvari primenimo - rekao je Stefanović.

Ne precizirajući o kojim merama je reč, Stefanović je napomenuo da će za druge stvari biti potrebna promena zakona, što ne može da se uradi za dve nedelje.

- Hoćemo poslanicima da damo dovoljno vremena, jer oni imaju poslednju reč i hoćemo da ti zakoni budu doneti u nekom razumnom roku, a to je rok od 60 dana - kazao je Stefanović.

Dodao je će se ići i na izmenu Zakona o Agenciji za brobu protiv korupcije, zatim izmenu Zakona o finansiranju političke aktivnosti i drugih važnih zakona da bi se, kaže, implementiralo sve što predviđaju mere.

Promena izbornih uslova, kaže Stefanović, ne znači popuštanje pred pritiskom dela opozicije, već pokazuje želju vlade i stranaka vladajuće koalicije da poprave ono što je upravo sadašnja opozicija ostavla.

- Ovi izborni zakoni su rezultat njihovog rada od 2008. do 2012. godine i meni je uvek bilo čudno zašto kritikuju zakone, regulativu i okvir koje su nama ostavili, govoreći da je to najbolje, demokratsko dostignuće, do pre nekoliko godina - rekao je Stefanović.

Kako je rekao, izbori 2012. godine su održani po istim zakonima, na identičan način, ali, su, kaže, bili manje demokratski, jer tada "nije bilo televizija koje su mogle da prenesu reč opozicije", i dodaje da on kao predsednik Beogradskog odbora SNS nije mogao da se pojavi ni na Studiju B.

- Mi želimo da se ponašamo drugačije, da budemo odgovorni i, kada se u društvu povede rasprava o tome, ne da nekome izlazimo u susret, ili činimo uslugu, već da učinimo nešto što je dobro za građane - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'