AKTUELNO

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, kaže da je predsednik Vučić iz jedne defanzivne geopolitičke i međunarodne pozicije Srbiju pretvorio našu zemlju u vrlo ofanzivnu i koja nije deo problema, već deo rešenja svih problema centralne i istočne Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će imati i niz sastanaka sa visokim svetskim zvaničnicima u naredna dva dana, što je Marinković ocenio kao veoma značajno i dobro za našu zemlju.

- Ovaj njegov nastup i sve ono što će on imati od sastanaka na Ist Riveru je samo jedan nastavak njegove beskompromisne i bespoštedne borbe za nacionalne interese i za bolje pozicioniranje, za modernizaciju Srbije. Za našu zemlju je značajno što će se predsednik Vučić verovatno susresti na kratko sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom – rekao je Marinković za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, juče je održana konferencija kojoj su Donald Tramp, Majk Pompeo i Majk Pens dali najveći značaj u okviru sastanaka i generalne UN-a, a to je konferencija o verskim slobodama kojom je predsedavao lično Tramp.

Marinković kaže da će predsednik Vučić pored sastanaka na najvišem nivou završiti svoju posetu sastankom sa Sergejom Lavrovim, ministrom inostranih poslova Rusije.

- Sve ono što predsednik Vučić radi na međunarodnom planu radi da bi unapredio našu ekonomiju, da bi privukao u našu zemlju što više stranih direktnih investicija. Jako značajna stvar je, pored sastanka sa premijerom Micotakisom, sastanak sa predsednikom Gvatemale Džimi Moralesom. Resetovali smo odnose sa zemljama srednje Amerike, napominjem da je samo Honduras od tih zemalja priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Sada puno više radimo sa tim zemljama, na ekonomskom planu i obezbeđujemo da ne dođe do toga da oni priznaju – istakao je Marinković.

Zoran Milivojević, diplomata, komentarišući predstojeći sastanak predsednika Vučića sa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kaže da je svaki sastanak sa njom važan.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovaj će sigurno biti važan iz prostog razloga što će dominirati tema Kosova i Metohije, to je nekako jasno, iz prostog razloga jer se ta tema nametnula kada smo mi u pitanju, kao krajnje aktuelna. Postala je aktuelna onog trenutka kada je američka administracija imenovala specijalnog izaslanika, opredelila se da se aktivno uključi u to, kada je usledila poruka Rusije da bez nje to ne može da se rešava i kada je ceo kontekst razvoja na ovim prostorima praktično predodređen pitanjem odnosa Beograd-Priština – smatra Milivojević.

Kako dodaje, sastanak će biti važan iz tri razloga, a prvi je uloga Nemačke kao vodeće sile u Evropskoj uniji, drugi jer će Merkel nešto govoriti u ime EU, a treći zbgo stave te države koji je bio tvrd i nepromenljiv.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da je za nas Nemačka veoma važna država, pogotovo kada se govori o ekonomskoj poziciji Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo biti svesni činjenice da preko 85 hiljada ljudi u Srbiji radi u nemačkim fabrikama i kompanijama, da je Nemačka naš veliki donator, da ulaže mnogo u našu infrastrukturu. Nemačka sa Angelom Merkel na čelu i sa CDU na čelu želi dobro Srbiji, ali samo do Kopaonika. To je njihov stav. Nemačka je vrlo kruta u tim stavovima – ocenio je Rajić.

#Aleksandar Vučić

#Njujork

#Vladimir Marinković

'