AKTUELNO

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije pozitivno je ocenio to što će nemačka kancelarka Angela Merkel boravak u Njujorku započeti sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao da to govori o prioritetima Nemačke.

- Nemačka definitivno vrlo visoko u svojoj agendi vidi zapadni Balkan i odnose Beograda i Prištine u ovoj situaciji. Do sada smo imali slučaj da imamo izuzetnu ekonomsku saradnju koja je amortizovala negativan politički pristup Nemačke u odnosu na situaciju između Prištine i Beograda i mi smo to, uslovno rečeno, tolerisali – naveo je Miletić gostujući u emisiji Pravac.

On je naglasio da konstruktivan pristup Nemačke u smislu ekonomskog razvoja regiona, pre svega Srbije, koja je motor razvoja regiona.

- Ni jedna zemlja nema u vidu interese Srba ili Albanaca već svoje interese. Nemačka prepoznaje konfliktni potencijal u regionu i nekad neki razvoj događaja koji njoj ne bi odgovarao ukoliko odstupi od svoje agende priznavanja i neotuđivosti granica takozvanog Kosova – naveo je Miletić.

Kako je istakao, takav pristup je apsurdan i neće moći da bude održiv. Miletić je rekao da je siguran da Merkel i Nemačka razmišljaju u kom pravcu da naprave modifikaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovan Kovačić, predsednik Ist Vest Bridža ističe da je Nemačka itekako važan akter u celoj ovoj našoj drami oko KiM.

- Sigurno da je i Angeli Merkel važno da čuje od Vučića šta se ovde dešava i planira i čuje njegovo čitanje situacije i obrnuto jer će kasnije Merkel da se sastane sa drugim liderima, a onda će u njen način razmišljanja da faktoriše to što je čula od Vučića i obrnuto – rekao je Kovačić.

On je dodao da je susret Merkel i Vučića u svakom slučaju dobra stvar za Srbiju.

- Mogu samo da se osvrnem na jedan period Srbije kada bi takva vest bila naučna fantastika da je nemački kancelar hteo da čuje srpskog predsednika šta misli. Ovo je korak napred u pravom pravcu za našu zemlju – istakao je Kovačić.

#Dejan Miletić

'