AKTUELNO

Gosti ovonedeljnog 'Hit Tvita' bili su Nebojša Čović, Milorad Vučelić i Igor Jurić.

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

U studiju TV Pink bili su Nebojša Čović, predsednik KK crvena Zvezda, Milorad Vučelić, predsednik Partizana i Igor Jurić, osnivač fondacije “Tijana Jurić”.

Ove nedelje najveću pažnju privukao je audio snimak na kojem Dragan Đilas preti saobraćajcu koji ga je zaustavio kako bi ga kaznio za prekršaje.

Za ovaj predlog, pod rednim brojem 3, glasalo je ukupno 1544 ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Hongkong

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je njegovo rešenje za Kosovo, da bude kao Hongkong, podržala tadašnja vlada i da to smatra potvrdom ispravnosti tog rešenja. Komentarišući ovu izjavu, Vučelić kaže da je planova bilo mnogo, ali da je reč o užasno teškom pitanju.

- Mnogo planova se vrtelo kao rešenje, oni su se menjali, ali je problem ostajao. Nije moglo da se reši jer je Jugoslavija bila rob i jer kompletna srpska javnost smatra da je srpsko pitanje demokratsko pitanje, odnosno da će se svi sporazumeti lako kada se uvede demokratija. Nažalost, to nije tačno i uslovi su se stalno pogoršavali za Srbiju, a pre svega zbog uticaja velikih sila bez kojih nećemo moći ni da se sporazumemo - ocenjuje Vučelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović kaže da "plan" nije dobar termin, već da je ispravno reći "ideja".

- Nikada nismo razmišljali o idejama koje nisu u okviru Srbije - kaže Čović, podsećajući na ideje koje su se kroz vreme provlačile u prethodnim vladama. Kaže da Hongkong kao rešenje proizilazi iz američkog slogana: "Više od autonomije, a manje od nezavisnosti".

- Ovo što Vučić radi od 2012. godine je dovelo do promena jer je za mnoge Kosovo bilo gotova stvar - kaže Čović, podsećajući da je pre toga bilo mnogih iz Srbije koji su direktno radili protiv interesa Srbije. Kaže i da treba da se "čuvamo zamki" iz međunarodne zajednice, te da oko ovog pitanja u Srbiji mora postojati konsenzus.

Od pomirenja sa Albancima, kaže, nema ništa, već ovo pitanje traži naš unutrašnji dogovor.

- Naše nesaglasje ide kao voda i "buši". Zato treba svi da podržimo predsednika Srbije dok radi ovaj posao - kaže Čović za Pink. Dodaje da pitanje Kosova ne sme da bude "politička sačekuša za podmetanje noge", ali da to nažalost jeste.

Jurić ocenjuje da je u Srbiji potrebno jedinstvo, te da rešenje neće brzo doći i da ga on i ne vidi.

Predlog broj 2 - Dozvoljeno

U javnosti se ne smiruju reakcije posle presude Apelacionog suda kojom je jedan Rom oslobođen optužbe da je 2017. godine obljubio trinaestogodišnju devojčicu. Jurić ocenjuje da se na ovaj način legalizovala pedofilija, te da je prekršen zakon. Kaže da ovakve skandalozne presude neće dozvoliti.

- Ovo je presedan i jako mi je zasmetalo to što je ovaj skandal prebačen na politički nivo. Ideja je da sam, kririkom suda, izvršio politički napad – kaže Jurić. Dodaje da ga optužuju da je "plaćeni SNS-ovac".

Foto: TV Pink Printscreen

- Izgubio sam dete i da mi prospete sve pare ovog sveta, mene to ne interesuje. Interesuje me samo da se nikome ne desi ono što se meni desilo. Meni je moje dete svetinja i mene niko ne može da uceni i da me kupi - kaže Jurić.

Vučelić se slaže da je reč o ozbiljnom presedanu, incidentu i skandalu u pravnom sistemu. Ističe i da je reč o vrsti diskriminacije.

Čović kaže da mu je skandalozno to što Juriću poručuju da je kupljen, potplaćen, te da je zakon za koji se on zalaže, ispravan.

Kada je reč o silovanju romske devojčice, kaže da je u ovom slučaju oštećeno celo društvo, te da je poslata jako loša poruka.

Predlog broj 3 - Ništa mi ne možeš

Portal Pink.rs objavio je audio-snimak na kojem se čuje kako lider SzS preti saobraćajnom policajcu da će ostati bez posla, a sve zbog toga što je uhvaćen u vršenju prekršaja tokom vožnje. Snimak je nastao dok je Đilas bio direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Borisa Tadića.

Vučelić kaže da ljudi na vlasti treba da daju primer, te da ne poznaje nikoga ko je bio arogantan poput Đilasa prema policiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Jurić se slaže da funkcioneri treba da budu primer, ali da više komenara ne želi da daje, jer je akter političar.

- Ne želim da se mešam u to i dalje komentarišem – kaže Jurić.

Predlog broj 4 - Dijalog

Dijalog vlasti i opozicije seli se sa Fakulteta političkih nauka u Skupštinu Srbije, gde će razgovori biti vođeni pod patronatom Evropske unije, a list Politika nezvanično saznaje da će razgovori biti vođeni u takozvanom "Žan Mone" formatu koji podrazumeva da učesnici neće ništa saopštavati medijima dok ne bude konkretnih rezultata.

Čović kaže da, na osnovu iskustva, nije pristalica ovakvih okruglih stolova i međunarodnih posrednika u razgovorima.

- Zvuči ružno što neko sa strane dolazi da nas nauči da međusobno razgovaramo – kaže Čović.

Ističe da je Srbija suverena država i da ne treba da nam je naophodan neko sa strane da bismo se dogovorili.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučelić kaže da ne voli internacionalizaciju pitanja.

- To mi se ne sviđa i mislim da ovo ne govori dobro ni o državi, ni o narodu – kaže Vučelić.

Jurić pak smatra da autoritet može da navede dve strane da razgovaraju, razmene mišljenja i prodiskutuju o zahtevima.

Predlog broj 5 - Fudbal

Govoreći o skandaloznom suđenju na meču Zvezda-Inđija, Vučelić kaže da je očigledno neznanje sudije, ili zlonamernost, koja se često dešava, ali da je ovo „krivično delo u povraćaju“.

- Po pravilima FSS ne smem da komentarišem suđenja, zbog toga sam pre dve godine kažnjen na tri meseca godinu dana uslovno, ali su najzaštićeniji u Srbiji fudbalske sudije – kaže Vučelić.

Kada je reč o huliganima, kaže da time treba da se pozabavi država.

Predlog broj 6 - Elita

Ponovo odloženo ročište Dejanu Vulićeviću koji je okrivljen zbog napada na novinarke TV Pink ispred zgrade ove televizije 16. septembra 2017. godine. Vulićević je iskoristio priliku i još jednom brutalno vređao novinarke Gordanu Uzelac i Maru Dragović.

Vučelić kaže da je ovo užasno.

- Odsustvo ljudskog ponašanja i nasilje prema ženama, sve ovo ne može doneti nikakav rezultat. Ne znam kako bi komentarisao, a da ne uđem i ja u jednu vrstu prostakluka - kaže Vučelić.

Jurić kaže da je jako osetljiv na nasilje prema deci i ženama, te da je jasno da je reč o čoveku koji ne preza ni od čega. On je osudio napad na sve novinare i slaže se da bi novinare trebalo smatrati službenim licima, pre svega jer su jako ugroženi.

- Ovako nešto se ne sme dešavati i ovo je čist primitivizam - kaže Jurić.

Glasanje:

Gledateljka Danka glasala je za predlog broj 3.

Jovan iz Novog Sada glasao je takođe za predlog broj 3 ističući da je Đilas "bezobrazan i bahat čovek".

Dragana iz Paraćina takođe je glasala za predlog 3.

I Bojana iz Jagodine glas je dala za predlog broj 3.

Nikola iz Požarevca je glasao za predlog broj 3.

Vučelić kaže da je i za njega predlog broj 3 onaj koji je na njega ostavio najjači utisak.

Čović će složio, te je i on svoj glas dao predlogu broj 3.

Jurić će glasao za predlog broj 2.

#Hit Tvit

#Televizija Pink

'