AKTUELNO

Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, ponovio je austrijski ministar.

Dijalog Beograda i Prištine potrebno je konstruktivno nastaviti, jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije, izjavio je ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući u OEBS-u Sebastijan Kurc, koji je sutra u zvaničnoj poseti Srbiji.

- Dijalog bi trebalo konstruktivno nastaviti. Zato, kao ministar inostranih poslova Austrije, u potpunosti podržavam posredničku delatnost Federike Mogerini. Dva sastanka na visokom nivou, 24. januara i 1. februara, doprinela su smanjenju tenzija. Takođe, dogovor oko spornog zida na severu Mitrovice važan je sastavni deo obnovljenog dijaloga - rekao je Kurc.

Na konstataciju da su kosovski Srbi, uklanjanjem zida na mostu u Mitrovici, napravili novi ustupak, te pitanje da li je sada na Prištini da konačno započne uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), Kurc podseća da je obe strane u dijalogu u više navrata pozvao da dosledno nastave normalizaciju odnosa.

- Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO - naglasio je austrijski diplomata.

S. P.

#Poseta

#Sebastijan Kurc

#Srbija

'