AKTUELNO

Pred tužiocima Specijalnog tužilaštva u Hagu danas će biti ispitan bivši zamenik komandanta Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sokolj Bašota.Bašota je objavio da je u nedelju otputovao za Hag i da će ga, kako mu je rečeno, tri sata ispitivati tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine bivših visokih oficira OVK.

On je pred polazak za Hag izjavio da je srećan što je imao priliku da da "doprinos svetoj borbi OVK i posle toga izgradnji institucija Kosova".

Bašota je kazao da uprkos pokušajima da se borba OVK dovodi u pitanje, nema potrebe da se "taj rat brani ni od koga, jer je čist i da ga brane slava i krv palih za slobodu".

Dodao je da je spreman da o tom ratu svedoči uvek kada neko želi da ga dovede u pitanje.

Danas bi trebalo da se ispita i visoki oficir OVK Naim Maljoku koju je zbog zdravstvenih problema odbio da otputuje za Hag i sa tužilaštvom je dogovoreno da bude ispitan u prostorijama Okružnog suda u Ljubljani, pošto živi Sloveniji, gde se i ;leči.

Najavljeno da će se tokom septembra u svojstvu svedoka pred Haškim tribunalom izjave dati i dve bivše poslanice Skupštine Kosova Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova i Safete Hadrdjonaj iz Demokratske partije Kosova.

#Hag

#OVK

#Sud

'