AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su izbori na Kosovu i Metohiji, 6. oktobra, suštinski važni za Srbe i za očuvanje uticaja Srbije na KiM, te pozvao sve građane da iskoriste svoje pravo i budu složni i jedinstveni.

Đurić je rekao da je za Srbe u pokrajinskom parlamentu rezervisano 10 poslaničkih mesta.

- Ukoliko bi svih 10 mandata osvojila Srpska lista, koja je, kaže , državni projekat Srbije kako bi se objedinili svi srpski politički predstavnici da bi "monolitno" nastupali pred Albancima i međunarodnom zajednicom - to znači da ni formiranje buduće pokrajinske vlade u Prištini ne bi bilo moguće "bez da se Srbi pitaju" - naglasio je Đurić za Novo jutro TV Pink.

- To je direktan instrument našeg uticaja, kao naroda i države na KiM. Strašno je da se, u šumi svakodnevnih događaja, zaboravi koliko je važno da iskoristimo pravo i obavezu da glasamo na ovim izborima - rekao je Đurić.

Kako je napomenuo da možda nismo ni svesni značaja izbora, jer Albanci i deo međunarodne zajednice žele da umanje uticaj Srbije na Kosovu i Metohije, pa im odgovara da što manje Srba izađe na izbore.

Kako kaže, što manje Srba izađe, manje će glasova biti potrebno da bi oni progurali dvoje - troje "svojih" srpskih poslanika, ljude poput Nenada Rašića ili Rade Trajković, koji kažu da podržavaju nezavisno Kosovo.

Foto: TvPink Printscreen

- Aljbin Kurti je rekao da su za njega prihvatljivi Rašić i Trajković, jer, kako sam kaže, podržavaju Republiku Kosovo. Mislim da je našim ljudima, kada čuju Kurtija, sve im je jasno - rekao je Đurić.

Naveo je i da je sa tom namerom doneta i odluka da se onemogući Srbima sa ličnom kartom da glasaju na tim izborima.

Osvrnuo se i na kritike upućene Kseniji Božović, zbog izlaska GI SDP pokojnog Olivera Ivanovića na listi SL, ističući da je sada više nego bilo šta značajno jedinstvo Srba, bez obzira na političke razlike, "simpatije i antipatije", jer je jedinstvo imperativ opstanka Srba.

- Zato je važno što se SPD Olivera Ivanovića pridružila Srpskoj listi, jer to daje dodatnu snagu i legitimitet srpskim naporima da ostanu i opstanu na KiM i dodatnu snagu pred Albancima i međunarodnom zajednicom - rekao je Đurić.

Govoreći o izjavi Envera Hodžaja da bi još 10 zemalja moglo da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, i o navodima da Priština odustaje od apliciranja za Interpol, Đurić je rekao da je predsednik Aleksandara Vučić i ceo tim, uspeo da preokrene ono što je do pre nekoliko godin bila "zakucana" pozicija po pitanju Kosova.

- Činjenica da imamo 15 povlačenja nezavisnosti KiM, da i sami Albanci kažu da nema svrhe da apliciraju za Unesko i Interpol nije slučajnost, već je rezultat dugostrajnog, višegodišnjeg rada u kome je Srbija čuvala svoj odnos sa zapadnim državama, i čuvala saradnju i prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljima i partnerima - rekao je Đurić.

Foto: TvPink Printscreen

Dodao je da je promeni pozicije doprineo i ekonomski oporavak Srbije. Uz podsećanje na reči češkog predsednika Miloša Zemana o KiM, Đurić je rekao da je za Srbiju važno što ima veliko poštovanje od strane mnogih svetskih lidera.

U tom kontekstu, spomenuo je da će biti značajna i najavljena poseta premijerke Ane Brnabić Nemačkoj i razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel.

Ponovio je reči predsednika Vučića da je važno da se nađe kompromisno rešenje koje će zadovoljiti interese Srbije.

- Ne računajte da ovo može da se reši bez zadovoljena interesa Srbije. A, za to su, jedan mali, ali značajan korak i izbori 6. oktobra gde Srbi treba da zauzmu 10 od 10 mandata i utiču na formiranje vlade u Prištini - rekao je Đurić.

Dodao je da je važno da se realizuje plan za pomoć Srbima na KiM.

- Važno je da u Novom Brdu imamo i nove kuće i farmu goveda, u Gračanici novu sušaru, nove kliničke centre, Dom učenika u Lešku, da nastavima banjski kompleks u Banjskoj. Sprovodi se 149 projekata, a do kraja godine biće ih 347. To nije rađeno u poslednje decenije. Srbija pomaže i pomagaće više nego ikada, jer je u političkom i ekonomskom smislu neuporedivo jača - zaključio je Đurić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Marko Đurić

'