AKTUELNO

Premijer Srbije poželeo je Štajnmajeru puno uspeha na novoj dužnosti.

Nemačka je danas dobila novog predsednika, a to je Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer, donedavno šef nemačke diplomatije, na tom mestu će zameniti Joahima Gauka, kojem mandat ističe 18. marta. Nemački predsednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga. Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel. On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku SR Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru, poručivši da će Srbija ostati iskren i odan prijatelj i partner Nemačke

Povodom izbora za predsednika Savezne Republike Nemačke upućujem vam najiskrenije čestitke i najbolje želje za uspeh u radu na novoj dužnosti. Uveren sam da ćete ostati na čvrsto utemelenom putu uspeha, prosperiteta i blagostanja za sve građane Nemačke. Budite uvereni da će Srbija ostati iskren i odan prijatelj i partner Nemačke. Nadam se da će naše dobre bilateralne odnose pratiti još bolje ekonomske veze i da ćemo moći da privučemo još više nemačkih kompanija voljnih da investiraju u našu zemlu, jer stvaramo dobro poslovno okruženje, kao rezultat teških, ali ispravnih ekonomskih reformi, koje Vlada Srbije uspešno primenjuje.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je čestitke Štajnmajeru, uz očekivanje da će upravo on biti prvi nemački predsednik koji će posle više decenija posetiti Srbiju.

Dozvolite mi da vam povodom izbora na funkciju predsednika Savezne Republike Nemačke, u ime građana Republike Srbije i u svoje ime, uputim iskrene čestitke i najlepše želje za uspeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti. Savezna Republika Nemačka ostaje jedan od najvažnijih partnera Srbije kada je reč o jačanju regionalne saradnje, kao i procesu približavanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Koristim ovu priliku da iznesem svoje očekivanje da ćete vi biti prvi nemački predsednik koji će posle više decenija posetiti Republiku Srbiju što bi dalo značajan impuls i u velikoj meri doprinelo unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa između naših zemalja.

Kako piše Dojče vele, u državničkim posetama u inostranstvu Štajnmajer je "lik i glas Nemačke", a na unutrašnjem planu on simbolizuje "jedinstvo države", kako je to Savezni ustavni sud potvrdio 2014. godine. Njegova funkcija i zadaci znatno su redukovani zbog iskustava iz nacističke Nemačke.

Foto: Tanjug

Da bi se garantovalo jedinstvo, predsednik mora da deluje nepristrasno, a u svojim govorima da izražava stav koji se ogleda u vrednostima nemačkog Ustava. Zato nemački predsednik tokom svog mandata zamrzava članstvo u partiji čiji je član. DW navodi da je u državnim strukturama moći ugrađena i funkcija predsednika, osim u izvršnoj, sudskoj i parlamentarnoj vlasti.

Zato onaj ko je na funkciji predsednika može da, i van političke svakodnevice, daje impulse za dalji razvoj demokratije i pravne države. DW dalje navodi da bi tako savezni nemački predsednik trebalo da svojim govorima deluje na rešavanje nacionalnih i međunarodnih problema.

On daje podsticaj, a zadatak da se to sprovede ostaje spoljnoj politici, odnosno saveznoj vladi i njenim ministrima. Njihove osnovne teme su, takođe: osiguravanje mira, borba protiv terorizma, evropsko jedinstvo i zaštita klime i prirodne sredine. Znak koji daje nemački predsednik mora da bude od nacionalnog značaja - i to je ono što ograničava njegovu funkciju.

Nemački predsednik ima važnu funkciju u kriznim slučajevima. U to se ubraja i to da predsednik može da raspiše nove izbore, ukoliko se dogodi da savezni kancelar koji je tada na vlasti, izgubi podršku u parlamentu. Predsednik predlaže parlamentu kancelara, imenuje i razrešava ministre, kao i savezne sudije, visoke državne zvaničnike i vojna lica.

I. P.

#Frank Valter Štajnmajer

#Izbori

#Nemačka

#Skupština

#predsednik

'