AKTUELNO

Dobar deo zemalja je pod velikim uticajem Vatikana, a uloga pape na ovim prostorima je od velikog značaja, kažu sagovornici Pinka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franciskom, kome je preneo zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Diplomata Živadin Jovanović gostujući u Novom jutru istakao je značaj Vatikana u svetu.

Neki analitičari kažu da je dobar deo zemalja pod velikim uticajem Vatikana. Advokat Goran Petronijević kaže da Vatikan ne može da određuje, ali može da značajno utiče na politiku tih zemalja.

- U katoličkim zemljama Vatikan i papa imaju značajan uticaj. Uloga pape na ovim prostorima je takođe značajna. On je ušao u neke nove tokove, načina posmatarana dešavanja na Balkanu. Setite se protivljenju kanonizaciji Stepinca. Hrvati su se tome poprilično nadali. U tome je velika uloga Vatikana. Papina procena je bila pravilna, jer to pitanje nije istorijski raščićeno. Zpravo i njemu su jasni dokazi o Stepincu na koje je Srbija ukazivala – dodao je Petronijević.

On takođe kaže da kod Albanaca postoji trend da se prelazi u katoličanstvo.

- Haradinajeva porodica jesu bili Muslimani. Katolička zajednica na Kosovu je značjana. Sve što se dešava je sada uticaj albanskog lobija i muslimanskog ekstremizma. Međutim, Albanci se sve više vraćaju katoličanstvu i to je važna činjenica – samtra Petronijević.

Istoričar Nemanja Starović kaže Vatikan ima veliki uticaj u diplomatskom svetu.

- Vatikan predstavlja važnu državu u diplomatskom svetu, ima uticaj na gotovo sve zemlje članice UN. Čvrst stav da ne prizna nezavisnost Kosova, značjano utiče na neke zemlje – ocenio je on.

#Aleksandar Vučić

#Vatikan

#papa

'