AKTUELNO

Sagovornici Pinka istakli su značaj zaštite Novog Brda, ali i druge srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, uz podsećanje da je Priština zabranila nastavak restauracije ove srednjovekovne srpske tvrđave.

Prema rečima državnog sekretara u Minsitarstvu za kulturu i informisanje Aleksandra Gajovića Novo Brdo je bila jedna od tema razgovora sa direktorkom UNESCO Odri Ozil koja boravi u poseti Srbiji.

- Posle 17 godina prvi put jedna tako visoka ličnost iz UNESCO je u poseti Srbiji. Odavno nisam imao prilike da naiđem na jednu tako otvorenu ličnost koja nam dolazi sa tako visoke funkcije. Razgovarali smo o zaštiti srpske kulturne baštine na KiM, a posebno o drevnom spomeniku Srbije - lokalitetu Novo Brdo – naveo je Gajović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čini mi se da je potpuno shvatila problem i to ne prvi put i ne samo sa Novim Brdom, generalno sa našom kulturnom baštinom na KiM uopšte. Ona je sa svojim saradnicima pomno zabeležila naše utiske – dodao je on i istakao da sa optimizmom gleda na rešavanje tog problema.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti „Educons“ Miroslav Bjegović ističe da je poseta direktorke UNESCO izuzetno važna.

- Samim dolaskom je već stavljen znak pažnje u smislu kako to treba u budućnosti da bude, da imamo njihovu podršku i razumevanje da se naša kulturna baština zaštiti i da se zna kome pripada – naveo je Bjegović.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o susretu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i pape, on je istakao da je dobra vest da Vatikan ne prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da se drže svog principijelnog stava.

- Poseta Vučića Vatikanu znači mnogo za naš narod. Razgovaralo se tu i o bilateralnim odnosima i o regionalnoj saradnji i o evropskim integracijama – naveo je Bjegović.

#kultura

'