AKTUELNO

Lični stav predsednika Češke neće imati političke posledice, ocenjuju sagovornici TV Pink. Ističu da je neophodno da odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti donese vlada, što se, kako smatraju, neće desiti.

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je juče u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova. Zeman je iskreni prijatelj naše zemlje i dobro je što umemo da koristimo to što među liderima EU imam i jednog koji nam je naklonjen, kaže Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Ovo je očigledno sastavi deo šire diplomatske ofanzive predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zapadu i među NATO članicama, gde želi da istakne šta su interesi Srbije i, na ovaj način, teži da spreči ultimativnu politiku i čini da budemo proaktivni – kaže Rajić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da Češka od 2008. godine ima kontinuitet predsednika koji ne žele da pošalju ambasadu u Prištinu. Objašnjava da Zeman kao predsednik zemlje može da predloži da se priznanje nezavisnosti povuče, ali da odluku o tome donosi vlada koja, kako ocenjuje, tome nije previse naklonjena.

- Ne treba podizati preterano očekivanja i ne verujem da će Češka povući priznanje Kosova – kaže Rajić.

Publicista i politički analitičar prof. dr Srđa Trifković slaže se da Češka neće povući priznanje nezavisnosti, jer ne postoji čak ni nagoveštaj od češke vlade da će to ući u postupak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izjave poput one koju smo juče čuli od Zemana jesu prijatne, ali one neće imati političke posledice – ocenjuje Trifković za “Novo jutro”.

#Novo jutro

'