AKTUELNO

Ni ne čudi što je oduvek Vatikan simbol za moć i mistiku - preko milijardu i po ljudi na Planeti sa strepnjom iščekuje svaku reč hrišćanskog poglavara - pape. Iako najmanja država na svetu, 'Sveta stolica' ima izuzetan društveni i politički uticaj. Skoro svaka ambasada u Rimu ima po dva ambasadora, jednog akreditovanog za Italiju, drugog za Vatikan.

Vatikan je kao država poznat od, ne tako davne, 1929. godine kada je ustanovljena Lateranskim ugovorom, kao naslednik nekadašnje Papske Države koja postojala od 756. do 1870. godine.

Ime grada države Vatikana potiče od latinskog izraza Mons Vaticanus koji je označavao Vatikanski brežuljak. Vatikan je smešten u zapadnom delu centra Rima, svega nekoliko stotina metara od reke Tibar.

Foto: Tanjug

Osim što je najmanja država na svetu u kojoj je latinski zvaničan jezik, Vatikan je i izborna apsolutistička monarhija na čijem je čelu biskup Rima, vrhovni poglavar Katoličke crkve - papa, koji je ujedno i jedini apsolutistički monarh u Evropi. Sadašnji papa je papa Francisko.

Iako najmanja država na svetu 'Sveta stolica' ima izuzetan društveni i politički uticaj. Skoro svaka ambasada u Rimu ima po dva ambasadora, jednog akreditovanog za Italiju, drugog za Vatikan.

Politički uticaj koji Vatikan i papa imaju na svet je veoma snažan. Vatikan je država koja  i dan-danas čvrsto stoji iza svog nepriznavanja lažne države Kosovo. Zahvaljujući tom čeličnom stavu, brojne latinoameričke države sa katoličkim stanovništvom verovatno će razmotriti, i povući svoje priznanje ove lažne države.

Vučić danas sa papom u Vatikanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zvaničnoj je poseti Svetoj stolici (Vatikanu). Ovom prilikom, predsednik Vučić imaće odvojene susrete s papom Franciskom i kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice.- Idem i u Vatikan kod pape da ih molim da ne priznaju Kosovo - rekao je Vučić.

Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svetu - Švajcarsku gardu. Osnovao ju je papa Julije II daleke 1506. godine. Pontifikalna himna i marš je nacionalna himna Vatikana. Tekst na italijanskom jeziku je napisao Antonio Alegra, dok je muziku komponovao Šarl Guno.

Vatikan je jedini primer da se cela država nalazi pod zaštitom UNESCO-a

U ovoj najmanjoj državi živi oko 800 ljudi, a pismenost je stopostotna, a Vatikan krije i brojne kulturno-istorijske znamenitosti.

Svake godine Vatikan posećuje preko pet i po miliona turista koji žele da svojim očima vide spomenike istorije i arhitekture: trg Svetog Petra sa istoimenom bazilikom, papsku palatu i Sikstinsku kapelu, Rafaelovu sobu, Vatikanski biblioteku.

Vatikanske bašte zauzimaju površinu od 22 hektara, dok je površina cele države 40 hektara. Svakodnevno preko 20 baštovana brine o životu biljaka, životinja i ptica tako da su Vatikanske bašte među najlepšim u svetu.

Foto: Pixabay.com

Vatikanska biblioteka broji više od 1,6 miliona štampanih knjiga. Smatra se jednom od najstarijih i najvećih biblioteka zapadnog sveta.

Foto: PrintscreenYoutube/ CBS News

Trg Svetog Petra je prostor unutar Vatikana, ispred Bazilike Svetog Petra koja je glavna zgrada Vatikana i najvažnije religiozno zdanje katolicizma, u kojoj se održavaju ceremonijalne liturgije. U unutrašnjosti crkve sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa i jedan od dvanaest apostola.

Foto: Pixabay.com

Rafaelove sobe su prostorije u kojima se čekao prijem kod pape, a zovu se Rafaelove, jer su ukrašene njegovim slikama.

Foto: PrintscreenYoutube/ The Kentcationers

Sikstinska kapela je zvanična rezidencija pape i najpoznatija je kapela u Apostolskoj palati. Ono što je čini čuvenom jeste njena arhitektura i fresko dekoracije koje su radili Mikelanđelo, Rafael Santi, Bernini i Botičeli, največi majstori renesanse. Tavanica kapele smatra se najznačajnijim Mikelanđelovim slikarskim dostignućem.

Foto: Pixabay.com

#Kosovo

#Vatikan

#papa

'