AKTUELNO

Odluka pokrajinske izborne komisije da administrativnom merom oduzme pravo glasa Srbima sa ličnom kartom Republike Srbije, odnosno sa važećim ličnim dokumentima, ne samo da je protivna važećim zakonima koje je donela sama skupština u pokrajini, već je reč o pokušaju da se običnom administrativnom merom Srbi, u političkom smislu, zbrišu sa Kosova i Metohije, izjavio je danas Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je ocenio da je to pokazatelj da nekome ne odgovara da Srbi na ovim izborima učestvuju, "da nekome ne odgovara srpsko jedinstvo, srpska sloga i srpska snaga".

- Oni žele da, zloupotrebljavajući sopstvene propise, izbrišu Srbe sa Kosova i Metohije i njihovo pravo da glasaju - ocenio je Đurić i dodao da je reč o vrsti političkog progona koji ne sme da bude dozvoljen.

Ðurić je poručio da razume ogorčenost Srpske liste i svih srpskih predstavnika zbog toga što se Srbima oduzima glas.

- Međunarodna zajednica mora da reaguje, inače ovo neće biti legitimni izbori - rekao je Đurić.

On je rekao da se razgovara sa OEBS-om, međunarodnim institucijama i EU i da se očekuje da do ovog elementarnog kršenja ljudskih prava ne sme da dođe.

Ðurić je rekao da neki imaju veliki strah od Srpske liste i srpskog jedinstva.

- Zato i neki koji su, nažalost, Srbi po imenu i prezimenu, žao mi je što moram tako da kažem, a koji su angažovani i unajmljeni od strane Albanaca i ko zna još koga, da nastupe mimo državne politike i neophodnog jedinstva, pozdravljaju ovakvu odlukU - rekao je i Đurić i ocenio da je to pokazatelj straha Prištine, a ne tih ljudi koji su najobičniji "najamnici".

Na pitanje šta će biti ako niko ne reaguje na upozorenje da se krši izborni zakon, on je odgovorio da ova odluka mora da se promeni.

- Mora da bude Srbima omogućeno, na ovaj ili onaj način, da glasaju sa svim važećim ispravama - rekao je Đurić i dodao da će pratiti situaciju do trenutka kada ne bude potpuno jasno na koji način će se stvari postaviti.

- Sadašnje stanje je neodrživo, uvek do sada su Srbi imali pravo da glasaju sa svojim ličnim ispravama, tako mora da bude i dalje - rekao je Đurić.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'