AKTUELNO

Centralna izborna komisija (CIK) je svojom protivpravnom odlukom, koja predstavlja flagrantno kršenje zakona, onemogućila Srbima da iskoriste svoje pravo glasa i biraju legitimne autohtone predstavnike na predstojećim izborima, poručili su danas čelnici Srpske liste.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je pojasnio da lice koje je upisano u birački spisak neće moći da glasa sa srpskim dokumentima i ponovio da je zakonom u članu 90 jasno definisano da se za potrebe identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, bez obzira na to ko ih je izdao, prenosi Kosovo onlajn.

- "Jedino je Srpska lista podnela žalbu na ovakvu odluku, dok se privatne Djilasove liste na KiM poput SLS, stranke Aleksandra Jablanovića i Rade Trajković nisu protivile niti uložile žalbu, što navodi na zaključak da je ova odluka CIK doneta na njihov zahtev - ocenio je Rakić na konferenciji za novinare.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić smatra da snažna inicijativa za ovakvu odluku dolazi od albanskih partija, ali i onih koji za sebe govore da su predstavnici Srba.

On je najavio da će SL razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice i zahtevati da daju javno svoj sud, i dodao da očekuju da i panel za žalbe odgovori na njihov zahtev.

- Oni koji su inicijatori ovakvih odluka i na ovaj način šalju jasnu poruku da štite svoje lične interese, a ne interese srpskog naroda na KiM. Oni će zbog ovakvih političkih odluka biti, ja sam siguran, kažnjeni na izborima - rekao je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izrazio je nadu da panel za žalbe neće podleći političkom pritisku i da će uslediti ukidanje takvog i donošenje administrativnog uputstva koje je u skladu sa zakonom.

- Srpska lista ne zahteva bilo kakav bolji tretman u odnosu na bilo koju drugu partiju koja se prijavila na ovim izborima, već tražimo samo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju u toku izbornog procesa - rekao je Simić.

#Srpska lista

'