AKTUELNO

Predsednik Češke je, na pitanje da je uoči posete izjavio da ne isključuje mogućnost da Češka jednog dana povuče priznanje Kosova, rekao da mu se čini da tako nešto ne ide lako i da on nije diktator. Međutim, istakao je da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja te da će za oko mesec dana pitanje Kosova postaviti ustavnim predstavnicima.

Predsedniku Češke Miloš Zeman boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a danas mu je u holu Palate Srbija priređen svečani doček uz počasnu gardu, crveni tepih i intoniranje himni posle kojih se češki predsednik poklonio zastavi Srbije.

Nakon tet-a-tet sastanka Vučića i Zemana uslediće plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a posle potpisivanja bilateralnih sporazuma oni su se obratili medijima.

Vučić je ovom prilikom rekao da je imao čast da razgovara sa iskrenim prijateljem Srbije i našeg naroda Milošem Zemanom.

- Želim mu da još mnogo godina sačuva svoj briljantni um koji misli u interesu svog naroda, a ne dnevne politike. Govorili smo o konkretnim stvarima. Zahvalan sam Češkoj koja je poslala svoje investicije, oni su četvrti investitori u našoj zemlji - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije naglasio je da naša saradnja može da donese još veće usphe, kao i da možemo mnogo toga da naučimo od Češke.

Dodao je da je bilo govora o politici, o poteškoćama Srbije oko Kosova i EU, te da je mnogo toga uspeo da naučio od svog češkog kolege.

- Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo svoje interese, a Srbija danas mora da gleda na više strana: da bude deo Evrope, ali i da se ponosi odnosima sa Rusijom i Kinom - rekao je predsednik Srbije. Dodaje da mu je upravo o ovome danas govorio Zeman.

On se još jednom zahvalio na poštovanju Zemana prema Srbiji.

- Retki su prijatelji kao što je Zeman! On ne krije svoju ljubav prema našoj zemlji - rekao je predsednik Vučić okupljenima u Palati Srbija.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Češke je rekao da je saradnja dve zemlje duboka po mnogim pitanjima, a onda je rekao da će uputiti "par provokativnih rečenica".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Svaki političar treba da prvenstveno brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti. Pod dva: iskreno cenim prijateljstvo srpskog i češkog naroda, a upravo zato ću Emiru Kusturici dodeliti medalju za zasluge 28. oktobra - kaže predsednik i nastavlja:

- Haški tribunal nedavno je objavio vest o ratnim zločinima kosovskih predstavnika, pa mislim da je zato podneo ostavku i Haradinaj. Mislim da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja - rekao je Zeman.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je zahvalan Zemanu na odnosu prema Kosovu. Kaže da ga je upoznao sa situacijom i da je istakao da samo kompromis dolazi u obzir kao rešenje.

Ističe da on, kao predsednik Srbije, vodi računa o intreresima zemlje, a da će država nastaviti da bude vojno neutralna.

- Ovo je najbolja odluka Srbije jer tako brinemo o našoj zemlji, održavamo dobre odnose sa NATO, ali rane srpskog naroda iz 1999. nisu zacelile - kaže predsednik. Dodaje da će Srbija nastaviti da gleda u budućnost, da čuva mir i sigurnost.

Zeman je rekao da će za oko mesec dana ustavnim predstavnicima postaviti pitanje o tome da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova. Kaže da je ministar odbrane Češke već izjavio da je priznanje Kosova greška, tako da će verovatno, po ovom pitanju, biti na njegovoj strani.

Vučić: Uvek ću biti za bolju saradnju sa Hrvatskom

Predsednik Srbije poručio je da će se uvek zalagati za bolje odnose sa Hrvatskom i da oni kod nas mogu da se "šetaju" gde god hoće. On je to rekao povodom izjave Zorana Milanovića da će, ako pobedi na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, svesti na minimum odnose sa Srbijom i da Vučić neće moći da se šeta "lijepom njihovom".

- Na to da bi želeli u Hrvatskoj da se smanje odnosi sa Srbijom na minumum i da se neko ne šeta... ja se vrlo retko šetam bilo gde, nisam ni atletičar, niti kao ministri Zoran Djorjdević i Siniša Mali. Ne šeta mi se nigde, ne idem na more u Hrvatsku, niti sam išao od raspada Jugolsavije, niti planiran da idem - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Milanovićevu izjavu.

Kaže da je čak i onom komičaru, "fejk Milanoviću" to rekao, kada su pokušvali da ga nameste kako priča sa Milanovićem.

- Uvek sam želeo bolju saradnju sa Hrvatskom i želeću i u budućnosti. Kod nas oni mogu da se šetaju gde god hoće. Nadam se da više vole šetnju od mene - predsednik Srbije.

Poručio je da ne traži ni od koga da voli Srbiju i Srbe, niti da će nekoga za to da moli.

- Neću da se nekom izvinjavam zato što on misli da mu je politički nasušna potreba da im se Srbi izvinjavaju. Vreme kada su Srbi sebe dobrovoljno ponižavali i klečali i molili da dobiju lepu reč od nekog od stranih predstavnika je prošlo. Mene interesuju dela koja ostavljamo građanima Srbije, a sve druge ćemo da poštujemo jednako ili i više nego oni nas - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, kaže da nema ništa protiv Hrvata i da mogu da rade šta hoće, ali da će politiku u Srbiji uvek voditi građani Srbije, a ne neko sa strane.

"Meni je žao, ali oni su nama učinili jednu stvar, a to je da smo se mi orijentisali na saobraćajne pravce prema Budimpešti. To je bila i jedna od naših tema danas, koridor Prag - Budimpešta - Beograd ka Grčkoj i Turskoj. Nastavićemo sa tim, kao i radu na u okviru vodnog koridora Dunav - Odra - Laba. Možemo da imamo ozbiljnu saradnju sa Českom".

Zahvalio je predsedniku Češke Milošu Zemanu, kako je rekao, na rečima postovanja prema našoj zemlji i poručio mu:

"Srbi su dobar i odan narod i videćete to na svakom koraku i osetiti poštovanje i ljubav srpskog naroda prema narodu i državi koju vodite."

#Aleksandar Vučić

#Miloš Zeman

'