AKTUELNO

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” kaže da je situacija u srpskim medijima baš onakva kakva treba da bude.

- Mi danas imamo na medijskom nebu Srbije jako izražen pluralizam. Svako ima pravo da saopšti ono što misli da je neophodno, svako ima pravo da demantuje to što je neko pre njega izjavio i to je po meni potpuno normalno. Druga stvar jeste to što se neki osećaju manje moćnima, odnosno da su im iz ruku oteti mehanizmi kojima su upravljali do juče – kazao je Spasić u emisiji "PRAVAC" autora i voditelja Aleksandra Vasića.

On je podsetio da je Dragan Đilas dok se bavio politikom imao Dajrekt mediju koja je učestvovala na različitim poslovima i, kako kaže, kontrolisala medije.

- Trgovina sekundama i trgovina reklamnim prostorima, to je sve bilo u rukama Dragan Đilasa. Dolaskom SNS-a na vlast i Aleksandra Vučića na čelo države došli smo u situaciju da više toga nema. Više nema upravljanja medijima tako što ih ucenjujete sekundama i reklamnim prostorom. Svako ima pravo da kaže ono što misli i to je fer. To što se nekome ne sviđa to je već njihov problem – istakao je Spasić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, istraga o sekundama na RTS je trajala godinama i bilo je teško saznati na koji način se zloupotrebljavalo to pitanje sekundi koje je RTS prodavao Dajrekt mediji.

Marko Matić, iz medijske mreže Antidot, odgovarajući na pitanje da li ponašanje opozicije u javnim nastupima, ali i zahtevima, pokazuje da su njihov jedini problem mediji i da li je to dovoljan razlog za bojkot izbora, kaže da nije.

- U Srbiji medijska situacija nije idealna, ali nećete naći zemlju u svetu gde možete da kažete da je medijska situacija idealna. Mediji se danas suočavaju sa raznim problemima, sa problemima tehnološke prirode, sa najezdom lažnih vesti, koje je sve teže proveravati. Situacija nigde nije idealna, nije ni u Srbiji, ali ako ćemo da pričamo kakva je situacija u Srbiji mi moramo da imamo neke parametre – rekao je Matić.

Kako dodaje, ako se priča kakva je situacija sada, onda treba i uporediti sa nekim periodom.

Foto: TvPink Printscreen

- Ako uporedimo sa periodom kada je konsolidovan Ustav, tada smo imali gašenje televizije sa nacionalnom frekvencijom, u vreme Vojislava Koštunice. Imali ste situaciju 2009. godine kada je donet Zakon o informisanju da bi se ugasio jedan dnevni list. Zapravo, da bi se preuzeo, kasnije smo videli da je to bio cilj – ocenio je Matić.

Prema njegovim rečima, danas se ne radi ništa slično tome i od 2012. godine do danas ne može se naći primer da je vlast primenila represivne mere.

- Situacija danas, ako pričamo o odnosu države i vlasti prema medijima, daleko je bolja od svega onoga što smo imali ranije – istakao je Matić.

#Aleksandar Vučić

#Dragan Đilas

'