AKTUELNO

Predsednik Češke Miloš Zeman danas započinje zvaničnu dvodnevnu posetu Beogradu, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zeman je uoči dolaska izjavio da ne isključuje mogućnost da bi njegova zemlja mogla da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Istoričar Predrag Marković kaže da je Zeman, kao i prethodni predsednik Češke, veoma prosrpski nastrojen, ali da je reč o njihovim ličnim stavovima, odnosno da je Češka, pa i cela EU, pod velikom stegom Amerike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Retko koja zemlja Evropske unije ima svoju politiku i vrlo je teško zamisliti da neka zemlja članica promeni odluku o nezavisnosti Kosova. Ne zaboravite da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić našao nebranjeni prostor u zemljama koje su manje pod kontrolom Amerike, pa ide po Aziji i Africi i sekira Prištinu i Vašington – kaže Marković za „Novo jutro“.

Državnost Kosova nije se potvrdila na spoljnom planu pa se danas nalazimo u situaciji da se stav oko Kosova preispituje, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević. Više od pola sveta je, kako kaže, razumelo da se, kada je reč o Kosovu, radi o stvarima suprotnim međunarodnom pravu i poretku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Trenutno se Kosovo preipituje, budući da je i anganžman Vlade Srbije pokazao da je ceo proces bio mimo svih normi i standarda u kojima savremeni svet treba da živi – kaže Milivojević. Dodaje da je Zemanov stav o Kosovu poznat od ranije, ali da češki politički sistem ne dozvoljava velike mogućnosti da on može odlučujuće da utiče.

Vlada vodi spoljnu politiku, a u Češkoj postoji politički konsenzus da se pitanje Kosova ne menja, ocenjuje Milivojević. Ipak, kako kaže, politički je važno to što Zeman ističe svoj lični stav, koji može imati odraz i na stavove drugih.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Kosovo

#Miloš Zeman

#Češka

'