AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsetio je da se danas navršava 26 godina od kako je Hrvatska vojska 9. septembra 1993. u akciji koju su nazvali ''Medački džep'' izvršila monstruozne zločine nad Srbima u tri srpska podvelebitska sela, Divoselu, Čitlukui Počitelju, a koja su bila pod zaštitom UN.

- Tokom udruženog zločinačkog poduhvata pripadnici hrvatske vojske su zarobljene Srbe ubijali krampovina, macolama, gađali noževima, klali ih i dr. Ukupno je ubijeno je 88 srpskih vojnika i civila a navedena tri srpska sela su sistematski opljačkana i sravnjena sa zemljom - naveo je Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

Linta je podsetio i da je jedini osuđeni za taj zločin general i ''poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac'' i na, kako je rekao, uvredljivih šest godina zatvora.

Linta tvrdi i da je jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću i činjenica da je Norac proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još desetak hrvatskih gradova i opština.

On je pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za svirepa i monstruozna ubistva 88 Srba tokom akcije ''Medački džep'', a s obzirom da, podsetio je, ratni zločini ne zastarevaju.

Takođe, kako je naveo, Srbija ne sme da odustane od progona ratnih zločinaca i mora da učini sve što je u njenoj moći da pravda bude zadovoljena u što većoj meri.

#Miodrag Linta

'