AKTUELNO

Sagovornici "Novog jutra" ocenjuju kao licemerne zahteve Evropske unije da se Srbija prikloni zapadu, a da se odrekne svoje teritorije, Putina i saradnje sa Kinom, budući da se našoj zemlji zauzvrat ne nudi apsolutno ništa.

Govoreći o pisanjima medija da zapad sprema tri ucene za Srbiju (naša zemlja mora da okrene leđa Putinu, raskine sve poslove sa Kinom i zaustavi povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova), Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa kaže da zapad igra svoju igru u kojoj samostalna i nezavisna politika naše zemlje ne treba i ne sme da postoji.

- Izgleda da treba da smo vazali i da slepo slušamo šta traže. Međutim, poslednjih godina, odnosno od kada je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, naša zemlja vodi neutralnu politiku, okrenuta je ka svim zemljama i sarađuje sa Rusijom, Kinom, ali i sa zapadom – kaže Lađević za “Novo jutro”.

Ističe da u saradnji sa Kinom ne vidi ništa sporno, budući da se prijateljstvo Kine i Srbije zasniva na ekonomskoj saradnji, te podseća na sve ekonomske benefite koji su proizvod te saradnje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iz Evrope nam traže da ne sarađujemo sa ekonomskim gigantom kakav je Kina i ističu da treba da se fokusiramo na EU i to da postanemo članica. Međutim, Evorpa nam ne nudi ništa zauzvrat, a mi od nečega treba da živimo – kaže urednik Srpskog telegrafa.

Dodaje da je zapadu danas verovatno veći problem od Rusije upravo Kina, s obzirom na to da se ova zemlja razvija neverovatnom brzinom, te da će u roku od deset godina najverovatnije biti ekonomska sila broj jedan u svetu.

Pritisci poput pomenute tri ucene nisu ništa novo i postoje već decenijama, kaže Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku. Dodaje da su male zemlje igračke velikih sila, a da im je Balkan poligon za ostvarivanje interesa. Ipak, kako kaže, vremena se menjaju, pa danas strane ambasade ne mogu imati toliko veliki uticaj kao nekada.

Foto: TV Pink Printscreen

Zubenica se slaže da pritisci nemaju osnovu, da su čak i licemerni, jer, čak i kad bi Srbija ispunila zahteve zapada, ne bi dobila ništa zauzvrat.

- Traže da priznamo Kosovo i “prihvatimo realnost”, a sa druge strane obećavaju napredak u evropskim integracijama. Međutim, sam Emanuel Makron, koji je pored Merkelove lider EU, rekao je da neće biti prijema novih članica. Šta onda da očekujemo – zapitao je Zubenica.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'