AKTUELNO

Od Hrvatske se ne može ništa očekivati, a kamoli izvinjenje, izjavio je predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta povodom zabrane ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku.

Linta je  rekao da je zabrana delegaciji VS jedna u nizu sramnih i skandaloznih odluka hrvatske države, a da su takođe sramna i skandalozna objašnjenja predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Cilj tih tumačenja, kako je objasnio, je da se pošalje poruka da je srpska politika nazadna, a da je Hrvatska moderna i evropska država.

Kada je reč o merama koje Srbija treba da preduzme, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu kaže da Ministarstvo spoljnih poslova treba da radi tromesečne, ili barem šestomesečne izveštaje o kršenju prava Srba u Federaciji BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim zemljama. Linta je dodao da Srbija treba sve značajnije međunarodne organizacije, države i svetske medije da izveštava o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj.

Izložbu o Jasenovcu, koja je prikazana u Njujorku, treba prikazati na još sto mesta u svetu, naglasio je Linta. On je dodao da Skupšina Srbije treba da donese deklaraciju o osudi gecocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, i da na Novom Beogradu treba osnovati memorijalni centar srpskih žrtava genocida po uzoru na Jad Vašem. Linta takođe smatra da je potrebno i da se snimi film o Jasenovcu i zlocinackoj akciji "Oluja". Delegaciji Vojske Srbije, koju su činile starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, juče je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

#Miodrag Linta

'