AKTUELNO

Reprezentacija takozvane države Kosovo u subotu je u kvalifikacijama za Euro 2020. upisala jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji, protiv Češke 2:1, za drugo mesto u grupi u kojoj je Engleska lider.

Utakmicu su, kao što je poznato, pratile i tenzije zbog političke konotacije koju je nosio duel, jer je poznato da su Česi solidarni u borbi Srbije za očuvanje Kosova u okviru svojih granica. Tako su grupa Čeha, i jedan Srbin, pre meča uhapšeni jer su nameravali da puste dron sa porukom "Kosovo je Srbija", a nakon meča došlo je i do fizičkog sukoba.

Naime, nekoliko navijača Kosova presrelo je navijača Češke sa zastavom, zasmetalo im je što je vikao "Kosovo je Srbija", pa su ga prebili i pobegli, što je zabeleženo i na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, no ubrzo je obrisan jer se radi o nasilnom sadržaju.

Inače, Česi i Srbi su se udružili pre utakmice i jedni drugima slali poruke podrške. Česi su se pre utakmice slikali s natpisom "Kosovo je Srbija" i skandirali "Kosovo je srce Srbije", a naši navijači su im na meču sa Portugalijom zahvalili porukom "Hvala braćo". Zanimljivo, Kosovo ne zna za poraz u grupi A, pobedili su Bugarsku i Češku, a remizirali s Crnom Gorom i u prvoj utakmici s Bugarskom, a sledi im dvoboj s Englezima.

#Priština

'