AKTUELNO

Ministar unutrašnhjih poslova Nebojša Stefanović, koji je na čelu radne grupe za saradnju sa OEBS-om oko izbornog procesa, izjavio je danas da Srbija kao odgovorna drzava hoće da unapredi izborni proces, ali da ne želi da eksperimentiše i primenjuje ono što ne postoji u svetu.

- Za građane je vazno da imamo čistu, transparentu kampanju u kojoj mogu da ostvare svoja prava - rekao je Stefanović doajući da je vazno da se građanima pruže najbolji uslovi.

- Sve što mozemo da promenimo u kratko vreme, da poboljsamo izborne uslove, mi ćemo to uraditi - rekao je Stefanović. On je naveo da vlast želi da imamo što čistiji i što regularniji izborni proces, ali da neki ljudi ne mogu da dobiju dobar rezultat, pa traze alibi da ne izađu na izbore.

Upitan da li će se izaći u susret zahtevima dela opozicije, on je naveo da se o svemu u drustvu razgvora. - Unapređenje izbornog procesa nas zanima, mi se time bavimo dugi niz godina, izlazimo u susret građanima, hoćemo da imaju bolji izborni proces - istakao je Stefanović.

Povodom proimedbi opozicije da drzavni funkcioneri ne mogu ići na predizborne manifestacije, Stefanović kaže da se slaže da oni ne mogu da koriste vozilo i javni resurs kada idu u kampanju, ali da se ne može sprečiti predsednik države da u kampanji učestvuje. "Ne možemo da pobedimo Vučića, hajde da ga izbacimo, jel Tadić izasao iz procesa," zapitao je Stefanović napominjući da on kao predsenik mora da radi i radi za svoju zemlju.

Kada je pitanju pristup medijima, Stefanović ocenjuje da je i tu situacija poboljšana i da se promenila u odnosu na 2012. kada kako kaže, niko od nas iz opozicije nije mogao da se pojavi.

Sada su u politickim emisijama RTS jednako zastupljeni i predstavnici opozicije, ocenjuje Stefanović, i napominje da se oni ne mogu meriti sa predsednikom republike, posebno što su neki od njih i van parlamenta.

Kaže da RTS ima izvestaje o svakom skupu opozicije, kao i da se vlast ne meša u uređivačku politiklu televizija.

- To bi bila cenzura, a oni bi da vrate ta vremena kada su diktirali medijima - dodaje Stefanović. Navodi da su razgovarali i sa Cesidom i Crtom i da ima dosta predloga koji mogu da prihvate, ali ponavlja da ni u jednoj državi nema da predsednik republike ne ucestuje u kampanji.

Stefanović je naveo i da Kancelarija OEBS-a postoji u Srbiji i dugo vremena posmatraju izborne procese, a da će se sa njima razgovarati i o onome što se još može uraditi. Ova radna grupa treba da obezbedi dobre izborne uslove, da birački spisak bude potpuno transparentan i on je već danas neuporedivo bolji nego što je bio ranijih godina, rekao je Stefanović.

On je naveo da su birački spiskovi čistiji nego ranije, povezani, kao i da birači mogu da provere da li su u njima. Ukazao je i da su besmislene primedbe predstavnika opozicije o mogućim nepravilnostima, da su navodno podaci izmišljeni ili da se nešto lažno može može zaokruživati.

Stefanović je naveo i da Vlada već duže vremena radi na unapređenju izbornih uslova, ali da ima prostora da se oni još unaprede.

#Nebojša Stefanović

'