AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić uveren je da će Priština ukinuti takse na robu iz centralne Srbije nakon formiranja nove vlade ako u njoj ne bude Haradinaj.

Dačić kaže da nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, te da Amerikanci tvrde da ne dolaze na Balkan da bilo koga uslovljavaju, vec da žele da pomognu.

- Ako bi oni posredovali u postizanju dogovora, onda je optimalna varijanta da se neki dogovor postigne do finala njihove kampanje za predsedničke izbore, sredinom 2020. godine. Međutim, da li će to biti, ne zna se - navodi Dačić i dodaje da je najbitnije da Bela kuća jasno predlaže: To što se dogovori mora biti dobitak i za Srbe i Albance.

Kad je reč o evrointegracijama smatra da je nerealno da se Srbija uskoro približi EU, ali ponavlja da je naš interes da uskladimo nacionalne propise s evropskim standardima.

- Realno stanje stvari je da EU neće da prima nove članove dok se ne završi reforma EU, a veoma je problematično kad će se ta reforma desiti i da li će se uopšte desiti. Mi smo dovedeni do toga da danas priča o EU ne može biti nikakav mamac ni za koga jer nije reč o bliskoj budućnosti. Šta oni mogu da nam ponude ako se dogovorimo s Prištinom? Ulaz u EU? Pa ne mogu, nema proširenja EU. Da EU hoće, sve bi ovo trajalo mnogo kraće. Ne treba da nas lažu, treba jasno da nam kažu - vi niste naš prioritet. Ovde je politička odluka da se uspori proces proširenja'', napminje sef srpske diplomatije.

Govoreći o odnosima s Rusijom, navodi da postoje mnogi koji njega vide kao ''ruskog čoveka''.

- To su budale. Ja nisam ni ruski ni američki čovek. Radim samo za Srbiju. Ali, imam situaciju da kad god imamo neki problem, ja mogu da se oslonim na svog brata Sergeja Lavrova. Nikad se nije desilo da bilo ko iz Moskve ni meni ni Vučiću kaže da nešto moramo da uradimo ili da nešto ne smemo da radimo. Oni su tu uvek da pomognu, ali poštuju naše stavove i interese - navodi Dačić, dok kao kao nerealnu ocenjuje svaku ideju o ulasku o Evroazijsku uniju.

#Ivica Dačić

'