AKTUELNO

Predstavljanjem usluga i voznog parka komunalnih službi, danas je u Beogradu, po prvi put, obeležen Dan komunalnih delatnosti čime je, kako je rečeno, naša prestonica postala prva u svetu koja je dobila takav dan.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je ovo istorijski dan i način da se grad zahvali i pokaže svim komunalnim službama i njihovim radnicima da ceni njihov rad.

- U našem komunalnom sistemu Grada Beograda radi više od 20.000 ljudi, koji održavaju parkove, greju, čiste i snadbevaju vodom ovaj grad, koji vode računa o parkiranju, prevozu, životinjama, komunalnom redu, osvetljenju -  rekao je Vesić, nakon što je obišao štandove komunalnih službi i isprobao pojedine mašine.

On je naglasio da za radnike komunalnih službi ne postoji radno vreme jer sistem mora da funckioniše svaki dan.

- Mi služimo građanima Beograda i osnovani smo da bismo pružili dobru uslugu našim građanima koji nas za to plaćaju. Zato je današnji dan prilika da vam Skupština Grada Beograda i građani kažu hvala za to, jer posao koji vi radite ne može da se plati platom koju dobijate -  rekao je Vesić.

On je dodao da građani Beograda cene ono što komunalne službe rade, ocenivši da je komunalna usluga sve bolja.

- Da li je idealna? Sigurno nije. Uvek može da bude bolja, ali je bolje nego prethodnih godina", rekao je Vesić ističući da se to može videti i po izloženim mašinama. Vesić je naglasio da je većina tih mašina nova, kao i da su mnoge obnovljene.

- To je zato što vodimo računa o tome i jer grad ima više para. Pre pet godina budžet je bio 630 miliona evra, sada je milijardu i 134 miliona evra -  naglasio je Vesić. On je dodao da zahvaljujući većem budžetu, Grad Beograd već drugu godinu za redom isplaćuje solidarnu pomoć zaposlenima u komunalnom sistemu i poručio da će nastaviti to da radi. Vesić je najavio da će Grad Beograd redovno uvoditi nove servise, obnavljati mehanizaciju i truditi se da više pažnje posveti ljudima u komunalnom sistemu.

- Nastavićemo da činimo sve kako bi ljudi u komunalnom sistemu bili zadovoljni i kako bi videli da ih grad na svaki način ceni. Uživajte u tome što ste prvi u svetu koji ste nešto uveli. Siguran sam da će i mnogi gradovi u svetu to prihvatiti jer je komunalna delatnost važna za sve gradove - poručio je Vesić. Predsednik Sindikata komunalaca Beograda Aleksandar Radojević istakao je da je ovo "prvi dan komunalne delatnosti u svetu" i poručio da briga o komunalnoj delatnosti znači brigu o udobnom životu Beograđana. Radojević je izrazio nadu da će i drugi gradovi u Srbiji, poput Požarevca i Subotice, ali i Sankt Peterburg i Atina prihvatiti obeležavanje ovog dana. On je naglasio da je Dan komunalnih delatnosti, pre svega, dan budućnosti Beograda i Srbije.

- Mi sada pravimo za generacije koje će tek doći komunalnu delatnost - poručio je Radojević. Građanima su se ispred Skupštine Grada Beograda predstavila brojna javna i komunalna preduzeća, uključujući Gradsko Stambeno, Beograd put, Pogrebne usluge, Veterinu Beograd, Vodovod i kanalizacije, Parking servis, Gradske pijace, kao i Beogradski metro i voz, na čijem su štandu bile izložene maketa voza i mašine koje će bušiti ispod zemlje. Prisutni su mogli da vide i vozila GSP-a, Zelenog pauka, kao i brojne kranove, dok su se radnici komunalnih službi nadmetali i u navlačenju konopca. Na obeležavanju Dana komunalnih delatnosti uručene su i medalje radnicima koji su učestvovali u takmičenjima u Sportskom centru Milan Gale Muškatirović, dok je najmlađim takmičarima medalje i pehare lično uručio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

#Goran Vesić

'