AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Budimpešti srpsku obrazovni centar "Nikola Tesla" i najavio podršku države, a decu pozvao da vole svoju otadžbinu.

Vučića su u školi dočekali direktorka Jovanka Lastić, predsednica samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor i poslanik u mađarskom parlamentu srpskog porekla, Ljubomir Aleksov.

Ispred ulaza u školu predsednika su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, sa hlebom i solju. Obraćajući se učenicima, Vučić ih je zamolio da nikada ne zaborave srpski jezik, ni ćirilično pismo, i da beskrajno vole Srbiju, gde god bili, vratili se u svoju zemlju ili živeli u inostranstvu.

- Uradićemo sve da se ovde iznedre novi Tesla, Pupin, novi Milanković... Mnoge pametne glave je dao srpski narod - kazao je Vučić u razgovoru sa učenicima, govoreći o svim znamenitim Srbima, uključujući one koji su živeli i radili izvan Srbije. On je rekao da zna da ovu školu pohađaju deca i iz Srbije i celog regiona.

Foto: Predsedništvo Srbije

- Molim vas da učite, da budete vredni, jer znanje je jedino što niko ne može da vam oduzme - kazao je on dodajući da ljubav prema srpskom narodu i otadžbini imaju, i zahvalio se roditeljima koji su to u njih usadili.

Predsedniku su potom deca postavljala pitanja, a Marko Sstulić je zamolio da država Srbija pomogne u udžebnicima i rečnicima.

- Iz svoje lične biblioteke pokloniću vam 200 svojih knjiga. Za udžbenike, koliko god bude potrebno Srbija će obezbediti- rekao je Vučić.

Na molbu direktorke da država pomogne u kupovini susedne zgrade, kako bi se škola proširila, Vučić je rekao da će država to učiniti, iako ta zgrada nije jeftina.

Foto: Predsedništvo Srbije

- Napravili smo prelepu srpsku kuću u Podgorici. Pravićemo je i u Zagrebu, a želimo da imamo nešto što je još mnogo lepše od takvih kuća, a to su srpske obrazovne ustanove - kazao je on.

Jedna učenica pitala je da li je moguće da Matica srpska organizuje predmetna takmičenja za učenike i decu iz regiona, na šta je Vučić odgovorio da će nadležnom ministru preneti, ali da ne vidi nijedan problem i razlog da učenici iz Budimpešte ne dobiju pozivna pisma za takmicenja u Srbiji.

- Mi nas vas računamo, samo vi računajte na našu Srbiju. Imajte toliko energije i borite se za svoje porodice, ali nikada ne zaboravite Srbiju i borite se i za nju - poručio je on.

Predsedniku je na poklon uručena umetnička slika sa likom Vuka Karadžića, autorke Ane Rebović.

Obišao je i biblioteku i zabavište u kojem je u više grupa podeljeno oko 60 dece.

Vučić je konstatovao da deca lepo govore srpski, iako među njima ima i onih koja nisu došla skoro, već su od rođenja tu u Budimpešti. Takođe je primetio i da su dobri uslovi u kojima rade vaspitači i borave deca u zabavištu i ponovio spremnost da pomogne na svaki mogući način, uključujući i konatske s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Foto: Predsedništvo Srbije

Na kraju se slikao sa svom decom i još jednom im poručio da vole Mađarsku, ali da najviše na svetu vole Srbiju.

Predsednik je time završio dvodnevni boravak u Mađarskoj. Srpska škola "Nikola Tesla" je jedina državno priznata narodnosna ustanova na srpskom nastavnom jeziku sa 13 razreda (8+nulti (pripremni)+4), zvanično je počela s radom 1. septembra 1993. godine pod nazivom Srpko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom.

Njoj je dve godine kasnije priključen i srednjoškolski đački dom pod nazivom Srpski đački dom, gde su smeštena deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu. Današnji naziv škola nosi od 2009. godine, po našem najvećem naučniku

Foto: Predsedništvo Srbije

Srpska skola ima moderno opremljene kabinete, a u njoj su posebno ponosni na kabinet za fiziku u kojem postoji Teslin kutak, deo sa eksponatima koji su kupljeni ili dobijeni na poklon od muzeja "Nikole Tesle" iz Beograda.

Tu su predstavljeni Teslino jaje, bežični prenos energije i naizmenično magnetno polje.

#Aleksandar Vučić

'