AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen ceo jedan grad veličine Kikinde, da je vlada uvela mere, ali da rezultati još nisu vidljivi.

Vučić je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti rekao da je Srbija prošle godine izgubila "ceo jedan grad", budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana - 37.680 ljudi.

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika, rekao je Vučić. Predsednik je rekao da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina. Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

-To nam govori mnogo o suštini problema - rekao je Vučić. On je naveo da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za "obnovu populacije".

Foto: Predsedništvo Srbije

-To znači da, da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48 - rekao je Vučić. On je naveo da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mere Viktora Orbana dale rezultate.

Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta. Tako su, kaže, i mere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim delovima zemlje.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

-Niko ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako su mere u jednoj zemlji, koje su dovele do poboljšanja, nisu uspele u nekoj drugoj - rekao je Vučić.

On je naveo da sve zemlje, zbog budućnosti svoje, ali i budućnosti Evrope, treba da rade zajedno na tom problemu. Vučić je na početku rekao i da je predsednik Mađarske Viktor Orban zaslužan za odnose Srbije i Mađarske koji su, istakao je, najbolji u savremenoj istoriji.

-Hvala na posvećenom radu na odnosima Srbije i Mađarske - rekao je Vučić i istakao da će Srbija ostati posvećena dobrim odnosima sa tom zemljom Vučić je rekao da nije došao u Budimpeštu da drži bilo kome lekcije, već da uči o tome kako bi se mogla rešavati situacija, koja postaje kritična i zahteva momentalnu reakciju svih država.

#Aleksandar Vučić

#Budimpešta

#samit

'