AKTUELNO

Srbija će pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvdnost i sposobnost budzeta da izvrši sve svoje obaveze, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik posebno zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučciću na njegovom razumevanju za poziciju Republike Srpske i na političkom i na ekonomskom planu, te ističe da je u poslednje vreme Srbija odobrila preko 32 miliona evra pomoći za lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Kaže da je tih 25 miliona evra najveći i najznačajniji obim pomoći koji je RS ikad imala od Srbije, te dodaje da "samo veliko razumevanje predsednika Vučića znači da je to moguće".

Prema njegovim rečima, sve opštine kao i četiri u Federaciji BiH koje imaju srpsku većinu dobijaju pomoć od Srbije.

Dodik je zbog toga zahvalio predsedniku Vučiću i njegovom timu, ministru finansija Srbije, premijerki Ani Brnabić kao i celoj Vladi i svima okupljenima oko ideje da se pomogne Republici Srpskoj.

U razgovorima juče i danas sa Vučićem dogovoreno je da se pomogne i opštinama u Federaciji BiH sa većinskm srpskim stanovništvom koje, kako Dodik navodi, federalni organi vlasti u Sarajevu potpuno zapostavljaju, gde se uzurpiraju mnoga prava odlučivanja o infrastrukturnim stvarima i resursima i gde se pokusavaju degradirati javni sektori, poput zdravstva, obrazovanja.

- Zahvaljujući Srbiji moći ćemo ove godine da koncentrišemo podršku Drvaru od milion evra - kaže Dodik, te navodi da će i druge opštine, poput Grahova, Glamoča i Petrovca dobiće dodatno po 250.000 do 300.000 evra za rešavanje infrastrukturnih problema.

U Grahovu ćemo obnoviti kuću i spomen dom Gavrilu Principu, kazao je Dodik.

- Pomoć Srbije opštinama u RS i Federaciji BiH biće obimna i uticaće značajno na stanje i stabilnost naših javnih računa i rešavanje infrastrukturnih problema - naveo je srpski član Predsedništva i dodao da u RS podržavaju napore predsednika Vučiha u stabilizaciji Srbije.

- Kad čujem ponekad kritike na bilo šta što su Srbi uradili, znam da to rade ljudi koji nikad ništa nisu uradili - primetio je Dodik i zaključio: - Mislim da Vučić dobro vodi Srbiju i u tom pogledu želim još jednom da izrazim zahvalnost.

#Milorad Dodik

#Pomoć

#Srbija

'