AKTUELNO

Susret predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea od velikog je značaja po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, kažu gosti Novog jutra.

- Posle izbora u Prištini i formiranje Vlade, videćemo koja je to politička struktura sa kojom ćemo razgovarati. Videćemo kako će se zapad oko svega ponašati, do sada je imao dosta razumevanja za njihva ponašanja. Osim verbalnih zalaganja da se tu nešto promeni, ništa drugo se nije dešavalo na tom polju – rekao je Zoran Miliovojević diplomata gostujući u "Novom jutru" naglasivši da je jako važno koju će novu strukturu u Prištini zapad da podrži.

Kako je ocenio, kjlučno je pitanje da li će Amerika i ostali centri moći da dođe ekipa sa kojom je moguće razgovarati.

- Ovo je prilika da se to učini. Taj ishod će biti relevantan i za rešavanje pitanja KiM. Oni su spremni da o tome razgovaraju, to je veliki kvalitet u našu korist – smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, u interes Srbije je to što SAD želi da se razgovara oko pitanja raspetljavanja kosovsokog čvora, ali takođe i naglašava da su oni takođe uticali do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Sada imamo više argumenata. Mi nismo u pozcijii uzmi ili ostavi, imamo argumente da o tome razgovaramo – smatra Milivojević, koji takođe isitče da je pozicija Srbije znatno ojačana.

Ambasador Srbije u UNESCO-u prof.dr Darko Tanasković smatra da je razgovor jedini put da se dođe do rešenja ovog pitanja.

- Novi je kvalitet što iz nove pozcije razovaramo sa svetom. Nekda naši ambasadori nisu mogli ništa da urade, bili su nemoćni. Sada nije tako – smatra Tanaksović.

Kako je naglasio, ne može da se očekuje da će Amerika da odustane proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Mislim da u Americi i dalje važe neke dve filozovofije. Njastarija vezana je za Stejd Dempartment i taj demokratski blok, da Srbiju treba slomiti kao što je slomljena 1999. godine, a drugo mišljenje je paradoksalno, vezano je za Boltona i Pompea i ostalih, koji smatraju da Amerika u nadrugavanju sa Rusijom i Kinom, koje su bliske sa Srbijom, moraju da odvoji Srbiju od tih drugih sila. Otovren je taj manevarski prostor. Ne treba buditi nade, koje nisu realne, ali ne treba postputi da je naša pozcija gubitnička – smatra Tanaksković.

#Srbija

'