AKTUELNO

Iznenadni sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog skeretara SAD Majka Pompea uznemirio je političare u Pritštini, koji su za to saznali dan pre nego što se to desilo.

Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Marinković rekao je da je ovaj susret od diplomatske važnosti i da samo može da ide u korsit Srbiji, jer je predsednik Vučić imo priliku da detaljno obrazloži kakvi su odnosi Beograda i Prištine i sa čim se sve Srbija suočava, naročito od kada su uvedene takse od strane Prištine krajem prošle godine.

- Razgovor je bio jako važan. Pompeo je Vučića primio van protokola, zbog toga mogu da kažem da je ovo bio jedan radni ručak koji je trajao dva sata. Predsednik je iskoristio dobro to vreme da predstvi situciju Srbije nasuprot Kosva. On je i rekao da je na jedan maestralan način predstavio argumente Srbije, išao je nekoliko glavnih aspekata a to su takse koje su uvedene ka Srbiji od strane Kosova, rekao je da je Srbija spremna za kompromis i dijalog – rekao je Marinković ocenjujući da će posle izbora koji će se desiti na KiM, moguće je očekviati ukidanje taksi.

- Posle sastanka sa Vučićem, Pompeo se sreo i sa ministrom spoljnih poslova Poljske koja je inače veliki saveznik SAD. To govori o tome koliko je poštovanje Amerike prema predsedniku Vučićem. Svakim danom, svakim sastankom predsednika Vučića bliži ostvarinavnju interesa RS – ocenio je Marinković.

- Ovo što je Vučić uradio i način na koji je uvažen u SAD govori o još jednoj diplomatskoj pobedi. On ovu diplomatsku ofanzivu sprovodi na način da se Srbija što bolje pozicionira u svetu – smatra Markinković.

Dolazak Donalda Trampa i njevoa važna politia uloga gurnulo je na marginu sve ono zbog čega je Srbija bila u nezavidan položaj, ocenio je zamenik glavnog urednika dnevnog lista "Alo" Vasilije Papović.

- Urađeno je mnogo toga lošeg SAD prema Srbiji, teško je sve to promeniti. Oni su i neki tvorac tog nezavisnog Kosova, i šta god udarimo sada, ako i za malo promenimo taj njihov stav, biće dobro – smatra Papović, koji smatra da Srbija nije imala svoju politiku više od jedne decenije.

- Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, pitanje je šta nam je ostalo. Sada se sve menja, to je važno – smatra Papović.

#Aleksandar Vučić

'