AKTUELNO

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i državnog sekretara Majka Pompea već traje sat i po.

Kako portal Pink.rs saznaje u toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Predsednik Srbije je na svom Instagram profilu uz informaciju o sastanku objavio i tri fotografije. Glavna tema razgovora biće Kosovo i Metohija.

Inače, mediji navode da susret Vučića i Pompea je suštinski, a ne samo formalnog karaktera i da će tema biti Kosovo. Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke, a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Njujorku - navode u Vučićevom timu.

Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje, ali pre svega insistiraće u razgovoru s Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. On će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

- Predsednik će najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini - kaže izvor.

Analitičari ovaj susret vide kao vrlo značajan kada je reč o uključivanja SAD u rešavanje kosovskog problema i pravca u kome će se odvijati nastavak dijaloga, ali i tražiti moguće rešenje.

#Aleksandar Vučić

'