AKTUELNO

Gorući posao koji mora da se obavi jeste odlaganje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koja je planirana za 21. avgust. Novi Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ocenio je to neophodnim, jer je potrebna bolja edukacija građana, institucija i privatnih kompanija čime se poverenik zapravo bavi, i kakva su prava i obaveze svih onih na koje se zakon odnosi.

Glavni razlog, kako kaže, zbog koga je zatraženo odlaganje primene ovog zakona je taj što niko ko ima obaveze po ovom zakonu nije spreman.

- Zakon o zaštiti podatak o ličnosti obuhvata sve one koji obrađuju i koji rukuju podacima o ličnosti građana. Njih čini preko 12.000 organa vlasti, od ministarstva, preko javnih preduzeća, opština i lokalnih samouprava. Zakon propisuje da svaki od ovih organa vlasti ima po jedno lice koje je zaduženo za zaštitu podataka o ličnosti - rekao je Marinović i dodao da sa druge strane, zbog toga što je ovaj zakon usaglašen sa evropskom politikom o zaštiti podataka ličnosti potrebno dostići strožije uslove, ali i zbog manjka stručnog kadra nemoguće da ovaj zakon bude primenjen.

Prema njegovim rečima, biće u velikom problemu svi oni na koje se ovaj zakon odnosi, bilo da su to građani ili svi oni odgovornosti po ovom zakonu, a to su, kako kaže, osim organa vlasti i sve kompanije, sva privredna društva, preduzetnici.

Foto: TvPink Printscreen

- Samo u informacionu tehnologiju potrebno je uložiti stotine hiljada evra, kako bi zaštita podataka bila u skladu sa zakonom, a čak ni tada ne možemo očekivati da budemo u potpunosti spremni - objansio je Marinović, i dodao da se iskreno nada da će doći do odlaganja  primene zakona .

Kako on kaže, Republika Srbija neće ispasti neozbilja u očima Evropske unije ako odloži primenu ovog zakona, jer mnoge evropske zemlje i dalje nisu primenile, a kamoli donele ovaj zakon: - Mi smo sve to uradili, ali se suočavamo sa problemom implementacije zakona u infrastrukturu institucija, ostalih organizacija i firmi koje postoje u Srbiji - rekao je Marinović.

On je za kraj dodao da mediji pogrešno izveštavaju, spekulišući o tome da je on pod uticajem vladajuće koalicije.

- Mediji spekulišu da sam ja pod uticajem vladajuće koalicije, ali ja bih odmah presekao i rekao da je to laž. Istina je da poverneika bira Narodna skupština na predlog nadležnog skupštinskog odbora kojem predlog kandidata daje neki poslanički klub - objasnio je Marinović, dodao da je taj zaključak logičan ali pogrešan, jer je takva procedura zakonom propisana.

#Srbija

#Zakon

'