AKTUELNO

Sve su jači pritisci na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, da odustanu od politike vojne neutralnosti i stanu pod NATO kišobran, a poslednja u nizu opomena Beogradu "provučena" je i u saopštenju zemalja Kvinte Srbiji o rešavanju kosovskog pitanja.

NATO put Bosni i Hercegovini "kvari" Dodik, pa je zato je prvi godišnji nacionalni program za NATO (ANP) stigao je u Predsedništvo BiH, zaobilazeći srpske predstavnike. Gosti "Novog jutra" objašnjavaju da je reč o dokumentu koji predstavlja prvi korak u integracijama BiH.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer rekao je da SAD podržavaju sporazum tri najuticajnije stranke u BiH, kojim je utvrđen kompromis kao put napretka kada je reč o EU, NATO i formiranju vlasti. Međutim, član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da nema puta BiH u NATO i poručuje da nije odustao od vojne neutralnosti uprkos brojnim spekulacijama.

Ne odustaje se od NATO i pritisci su jaki, jer je jaka i težnja da se ceo Balkan uvuče u Alijansu, kaže prof. dr Srđa Trifković, publicista i istoričar.

- Reč je o dugoročnom projektu koji ima za cilj poravnanje terena za, eventualno, Kineze koji žele da konstruišu svoj tranzitni koridor od Pireja i Soluna ka centralnoj Evropi – kaže Trifković.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o BiH, kaže da bi članstvo u NATO značilo da Drina po prvi put postaje granica sa velikim G i u punom smislu te reči.

- Srbi iz Republike Srpske i Srbije bili bi razdvojeni barijerom koja bi bila, ne samo formalno-pravna kao što je sada, već u punom kapacitetu geopolitička i geostrateška – kaže Trifković za Pink. Dodaje da bi članstvo BiH u NATO, sa stanovišta širih strateških i dugoročnih planova, na zapadu bilo posmatrano kao korak ka likvidaciji RS, što i jeste krajnji cilj.

- Od Republike Srpske žele da ostave samo praznu ljušturu koja možda ima samo ime, a kada bi BiH zaista ušla u NATO, time bi bio završen proces likvidacije, koji je započet dok se još ni mastilo na Dejtonskom sporazumu nije osušilo – kaže Trtifković.

Prof. dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže da se dosta spekuliše oko navodnih dogovora među članovima Predsedništva BiH, a sve kako bi se stvorile smutnje u samoj zemlji. Dodik i RS su, kako kaže, čvrsto na pozicijama vojne neutralnosti i svoje rezolucije koja je doneta 2017, a koja kaže da Republika Srpska ne želi da BiH ide u tom pravcu, jer je RS na istoj poziciji sa Srbijom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očito da zapadnoj geopolitici ne odgovara ni vojna neutralnost RS, ni nova strategija nacionalne bezbednosti Srbije – kaže Perišić za Pink. Kaže da Dodik smatra da bi BiH mogla da ima kvalitetne odnose i saradnju sa NATO, ali bez članstva.

Ističe da Godišnji nacionalni program za NATO koji Željko Komšić želi da stavi na glasanje u Predsedništvu, zapravo znači tačku od koje počinje integracija u NATO.

- Komšić pravi svinjarije i dokument koji formalno-pravno ne postoji, stavlja kao tačku dnevnog reda. Iz ovoga se jasno vidi da igra onako kako kaže Američka ambasada u Sarajevu.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" možete pogledati u nastavku:

#Bosna i Hercegovina

#NATO

#Novo jutro

'