AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da za njega saopštenje Kvinte u kojem se Priština poziva da ukine takse, a Beograd da prestane da traži povlačenje priznanja Kosova nije iznenađenje, kao i da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja.

Đurić je rekao da bi iznenađenje bilo da je Kvinta, devet meseci nakon uvođenja taksi, rekla Prištini da će da upotrebi mehanizme Cefta i SSP, da bi izvršila pritisak.

Kaže da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja zato što Priština krši međunarodno pravo, Cefta sporazum i SSP kao i sve norme vezane za protok robe, ljudi i kapitala, a Beograd se poziva da prestane da brani da Priština bude član u međunarodnim organizacijama koje su rezervisane za suverene i nezavisne države.

- Naše je da ukažemo na to, da ne ćutimo, ne može biti veštačke uranilovke, i da nastavimo da razgovaramo - istakao je Marko Đurić. Druga stvar koju prepoznaje kao problematičnu je to što je iz saopštenja jasno kako Kvinta vidi cilj budućeg dijaloga, a to je priznanje Kosova i Metohije na celoj teritoriji.

Navodi da je situacija ozbiljna i teška i da je predsednik Srbije bio u pravu kada je rekao da nas očekuje teških sedam ili osam meseci. Đurić kaže da se obično vidi odnos u kojem je deo međunarodne zajednice nekome majka, a nekome maćeha, i da se zbog unutrašnjih problema u Prištini vrši dodatni pritisak na srpsku stranu.

- Nismo mi podneli zahtev protiv Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nego su oni to tražili mimo bilo kog sporazuma - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi da je za Srbe posebno osetljivo pitanje članstvo u Unesku, jer su na delu pokušaji otimanja kulturne baštine koji se više i ne kriju. Podsetio je na nedavne izjave Envera Hodžaja koji je rekao da sve crkve i manastiri na KiM predstavljaju kosovsku baštinu i imovinu kosovskog naroda.

Marko Đurić je poručio da Beograd ima ozbiljan i racionalan odnos prema svima ali da niko ne treba da očekuje da Srbija svoju spoljnu i unutrašnju politiku vodi na bilo koji način osim u svom interesu.

Govoreći o sastanku sa novim ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, Đurić je istakao da Srbija i Rusija imaju vekovne bratske i prijateljske odnose.

Takođe, ukazao je i da je predsednik Vučić dobio najviše rusko državno odlikovanje što dokazuje da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen poverenja.

Rusija se trudi da podrži stavove Srbije o KiM, dodao je Đurić i naveo da je zahvalio ruskom ambasadoru na tome.

- Trudio sam se da ga upoznam sa situacijom na terenu, kako žive Srbi, koji su izazovi i šta dodatno može da se uradi da se položaj Srba olakša - naveo je Đurić.

Đurić kaže da uprkos unutrašnjim neslaganjima, u Prištini postoji saglasnost da se nastavi pritisak na Srbe i da se tamo takmiče ko će da zauzme tvrdi stav po tom pitanju.

- Naše je da čuvamo srpsko jedinstvo na KiM i da sve pozicije u deset opština sa srpskom većinom zadržimo kroz Srpsku listu. Da ne dozvolimo podele jer je jasno da će biti pritisaka i po tom pitanju - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da mogu da postoje političke razlike u drugim delovima zemlje, ali da na KiM Srbi moraju da budu monolitni i jedinstveni, složni u nastupu prema Albancima.

#Beograd

#Marko Đurić

#Priština

'