AKTUELNO

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači mogao bi da raspiše vanredne izbore u pokrajini za 29. septembar.

Kakav će rasplet ova političke kriza imati biće poznato tek kada skupština bude i zvanično raspuštena. Međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da ova predizborna kampanja preraste u sveopštu atisrpsku histeriju.

- Sasvim je sigurno da će biti antisrpske histerije, jer svaka politička kampanja počiva na onome što je aktuelno, a svedoci smo toga da je aktuelna politika te vladajuće garniture i političke elite na takozvanom Kosovu zasnovana na antisrpstvu - rekao je diplomata Zoran Milivojević i dodao da postoji dodatni element koji se ogleda u zaštiti lika i dela takozvane OVK.

Kako on tvrdi, kompletna politička predizborna kampanja, Haradinaja, Tačija i Veseljija neminovno će biti zasnovana na veličanju antisprstva i Srba kao zločinaca, kao i velikoalbanske nacionalne ideje, jer će samo tako moći da se izbore za svoj politički opstanak.

Foto: TvPink Printscreen

Stručnjak za terorizam, Marija Đorić kaže da se Kosovo nalazi u jednoj zabrinjavajućoj dubokoj političkoj krizi.

- Ova takozvana država je u permanentnoj bezbednosnoj krizi, koja najviše posledica ostavlja po srpski živalj, i svakako moramo biti svesni da postoji mogućnost ekstremističkih napada tokom predizborne kampanje - objasnila je ona i dodala da je zaprepašćujuće to što KFOR navodi da nije nadležan da se bori protiv terorizma, iako je njihova primarna funkcija bezbednost i zaštita stanovništva na Kosmetu.

Ona navodi da brine podatak da se na Kosovu nalazi veliki broj terorističkih, ekstemističkih i kriminalnih grupa, a kako kaže po stepenu korupcije Kosovo se nalazi na nimalo zavidnoj poziciji. Ipak upozorila je da je činjenica da se na Kosovo i Metohiju vraćaju ratnici, odnosno teroristi koji su ratovali za Islamsku državu izuzetno opasna .

Foto: TvPink Printscreen

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je i ovaj sud u Hagu za zločine terorističke OVK kao i prethodni ad hoc Tribunal za zločine u Jugoslaviji politički trubunal, i da će njega po sopstvenom nahođenju koristiti pre svega jedina država koja ima pritisak na kosovske Albance - SAD.

- Iako Evropska unija ima svoje instumente, čak i da ih primeni oni neće imati nekog posebnog uticaja na kosovske Albance - rekao je on i osvrnuo se da je Vašington počeo da uviđa da mora da zadovolji minimum srpskih nacionalnih interesa, ne bi li se ostvario i očuvao mir na Balkanu.

Foto: TvPink Printscreen

Kako navodi Rajić, američki geopolitički cilj je mir na Balkanu i mir u ovom delu Evrope, jer im je neophodna predvidljivost na Balkanu ne bi li mogli da svoj vojni interes ostvare u željenoj meri i u drugim delovima sveta.

Foto: TvPink Printscreen

#Izbori

#Kosovo i Metohija

#Nasilje

#parlament

'