AKTUELNO

Ovo je u svetu opasan prekršaj, a praksa pokazuje da su počinioci oštro kažnjavani, čak i sa deset godina zatvora.

Za pokušaj upada u državne institucije, kao što se desilo sinoć u Beogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije, u Velikoj Britaniji ili SAD počinioci bi mogli da završe i više godina u zatvoru.

Pokušaji upada u Bakingemsku palatu tokom godina stavljali su obezbedenje kraljevske porodice na teške ispite.

Upad, pa i sam pokušaj preskakanja "bezbednosne barijere" tretira se kao pokušaj ugrožavanja bezbednosti lica i institucije, a neretko se dovodi i u vezu sa terorizmom.

U tekstu se napominje da je srećom većina takvih incidenata ostala samo u domenu pokušaja, a prema onima koji bi bili uhvaćeni u ovako smelom kriminalnom "poduhvatu", jako obezbedenje kraljevske porodice delovalo bi brzo i žustro.

Odgovornost za bezbednost kraljevskih odaja pada na "Metropolitan Police", koja sastavlja i sveprisutni Kraljevski zaštitni odred ciji su pripadnici iskusni oficiri koje trenira SAS.

Čak i gardisti ispred Palate smeju da odgurnu ljude ako preteraju, a ukoliko je neko agresivan ili preti imaju dozvolu da usmere oružje ka njima kao upozorenje. Puške nisu napunjene, ali su bajoneti dovoljno oštri.

Kada je, na pirmer, jedan Francuz u alkoholisanom stanju pokušao u šali da prođe pored gardiste i popne se preko ograde uhapšen je i optužen za nezakonit upad na kraljičin posed.

Uhapšeni u pokušaju "prelaska crvene linije" bivaju odvođeni u pritvor i ispitivani, nakon čega se objavljuje kakva optužnica će biti podignuta protiv počinioca, koja neretko ima više tačaka.

Izrazito jake mere bezbednosti sprovode se i preko okeana.

Deset godina zatvora dobio je muškarac u SAD zbog pokušaja preskakanja ograde kako bi dospeo u zgradu Bele kuće. Prestupnik je pravdao svoj postupak zabrinutošću u vezi sa rastućom negativnom atmosferom, kako je rekao, i željom da stoga stupi u kontakt sa američkim predsednikom.

#Beograd

#Opozicija

'