AKTUELNO

Opozicija nema način da se domogne vlasti, pa čini sve da ispadne žrtva u očima naroda, kaže član Predsedništva SNS. Ističe da je neophodno ne nasedati na njihove provokacije i ne usvajati njihove zahteve koji su, ocenjuje, besmisleni.

Izgleda da nisam ozbiljno shvatio izlaganje Nebojše Zelenovića na skupu na FPN-u i njegovu izjavu da će doći do građanskih nemira u slučaju da se ne prihvate njihovi zahtevi, kaže član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović, komentarišući sinoćnji incident ispred Predsedništva Srbije, a tokom skupa "1 od 5 miliona".

- Svi su se, inače, smejali njihovim zahtevima, jer su mimo pravničke logike i bilo kakve normalnosti. Izjava Zelenovića mi je na jedno uvo ušla, na drugo izašla, misleći da oni sebi žele da podignu cenu, ali su oni to konstantno ponavljali, dok nije došlo do sinoćnjeg iracionalnog napada na ogradu oko Predsedništva Srbije, gde mi postaje jasno šta oni hoće: svesni su da na tom protest nemaju ni 200-300 ljudi, ali moraju da izazovu neki incident kako bi sebe prikazali žrtvom i kako bi vlast reagovala i primenila silu prema njima – kaže Đukanović.

Dodaje da se ne slaže sa stavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ih treba pustiti da krše zakon.

Oni bez rezona i razloga jurišaju na ogradu Predsedništva. Da probaju nešto slično ispred Bele kuće ili Jelisejske palate bili bi ustreljani na 300 metara od ograde od strane snajperiste. Međutim, ovo je jedna neverovatna situacija, gde čak i predsednik kaže da će im skloniti ograde. To praktično znači da im se omogućuje da krše zakon, sa čime se ne slažem. Za svako kršenje zakona mora da se odgovara – ocenjuje Đukanović, dodajući da je, s druge strane, ovo pokazatelj kolika demokratija vlada u Srbiji.

Foto: Youtube printscreen/Vladimir Đukanović

Kaže i da deo opozicije ucenjuje državu, tražeći smenu celog REM-a, iako je to protivno zakonu, istom onom zakonu koji su upravo oni i doneli. Traže i smenu Agencije za borbu protiv korupcije, što je takođe protivno zakonu koji su oni doneli.

- Traže besmislice i svi znaju da je to besmisleno, ali na taj način sebi prave nekakav alibi, a da bi vršili dodatan pritisak na nas, izazivaju i nerede. Poenta je da se prikažu kao žrtve koje vlast teroriše, iako su oni najdirektnije izvršili krivično delo – kaže Đukanović.

Dodaje da na njihove provokacije ne treba nasedati i da njihovi zahtevi, koje ocenjuje kao budalaštine, ne treba da se prihvate. Kaže i da na skupovima oni ne iznose predloge i ideje, da njihovo obraćanje traje od minut i po do dva, te da nakon toga "izađu ispred da se slikaju".

- Oni ne žele da razgovaraju jer nemaju šta ni da ponude, osim jurišanja na Predsedništvo – kaže Đukanović i dodaje:

- Način razmišljanja im je sledeći: doći nasilno na vlast, a onda razraditi korupciju do nesnosnih razmera. To im je način vladanja, tako razmišljaju da vladaju – kaže Đukanović. Dodaje da bi se, po njihovom dolasku na vlast, i u Srbiji dogodio makedonski scenario, odnosno, vlast bi bila umešana u reketiranja. Podseća da se to već dešavalo, a da bi se opet dogodilo.

- Nervozni su jer nemaju vlast i ne mogu da dođu do kase – rekao je Đukanović.

#Vladimir Đukanović

'