AKTUELNO

Predsednik je rekao da je ispred Predsedništva Srbije sinoć bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće Predsedsdništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno. On je rekao i da nije bio u predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju", ali da neće biti dozvoljeno da se krši zakon.

"Kršili su zakon i to znaju i sami! Neću scene iz Pariza"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su ispred zgrade Predsedništva nasilno srušili zaštitinu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

- Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbedenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbeđenje - pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje - ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje, navodeći da je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

On je pozvao pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenja, sem devojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

- Da su preskalali ograde na Beloj kući, bili bi izrešetani - rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred predsedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće predsedsdništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno.

On je rekao i da nije bio u predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju".

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Investicionim planom potpuno menjamo lice Srbije"

Predsednik Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

- Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama od 2014. godine - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

- Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo 3 milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za četiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu - rekao je Vučić.

- To je potpuno novo lice Srbije, nova Srbija - rekao je predsednik.

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, zatim za Kragjevac, Niš...

- Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac... svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu - rekao je Vučić.

Danas se, kaže, vidi da su i Beograd, Novi Sad, Niš velika gradilišta, ali je poručio da to mora da bude slučaj i sa svim gradovima i naseljima u Srbiji.

- Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši i smatramo da sa lakoćom možemo da obezbedimo 10, a možda budemo u stanju da obezbedimo i 12 milijardi evra - rekao je Vučić.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma - Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

O aferi "Reket": Biće tu još mnogo iznenađenja

Vučić je, povodom afere “Reket” u Severnoj Makedoniji da će biti još mnogo iznenađenja.- Ne mešam se u pitanje drugih država. Po pitanju tužilaca i postavljanja spolja.... priče kako će to da spase sve, na kraju spaslo je Luj Viton tašnu punih para - rekao je on upitan da prokomentariše aferu "Reket" i to što su neke TV tužiteljku koja je umešana predstavio kao "Čarlijevog anđela".Istakao je, na osnovu saznanja iz dobro obaveštenih italijanskih krugova, da će biti tu još mnogo iznenađenja.- Zoran Zaev danas razume da sam bio u pravu kada sam govorio o određenim licima i zašto sam srećan što su ta lica daleko od Srbije i mene - zaključio je on.

"Videće koliko će dobiti oni, a koliko Srpska lista"

Srbi treba da učestvuju na izborima na Kosovu, a videće se jasno koliko će oni, kojima je jedini cilj da sruše Srpsku listu, dobiti glasova, istakao je predsednik.

Vučić je, upitan za predstojeće izbore na Kosovu i pojedince iz srpske zajednice koji su spremni da uz podršku Prištine izađu na njih, rekao da mu je interesantno kako misle da na Kosovu treba da učestvuju na izborima, a istovremeno govore da nema uslova za učešće na izborima u Srbiji.

- Oni to govore i kada im kazete 'vi napišite sve te uslove'. Oni neće na izbore u Srbiji, jer ih narod neće - podvukao je on.

Vučić je rekao da redovno čita analize, ne samo brojke, već šta narod želi i misli, što drugi ne rade.

- Njih narod ne zanima. Ne valjaju im izbori u Beogradu, a izaćiće na izbore u Prištini samo sa ciljem da sruše Srpsku listu. Sada ćete videti koliko ćete da dobijete. Uz svu podršku albanskih medija i stranih službi videćete koliko ćete vi dobiti, a koliko Srpska lista i oni za koje će Beograd da pozove da se glasa. Videćete koliko prostora ovde imaju, a ne predstavljaju nikoga sem sebe - poručio je on.

Na pitanje šta možemo da učinimo protiv taksi Prištine Vučić je rekao da živimo sa taksama i da smo navikunuti na njih.

- Znamo i računamo na taj ogroman gubitak. To je dugoročan gubitak tržišta. Koliko god da kažemo da smo se navikli na takse, ipak rast bi nam bio veći, bio bi veći izvoz, platni deficit manji - dodao je on.

Vučić je kazao da su to nerazumne odluke koje nekada morate da prihvatite.

"Niste smenili predsednika ako upadate, morate na izbore"

Niste vi smenili predsednika Srbije ako upadate negde, morate da pobedite na izborima, poručio je delu opozicije Vučić. Govoreći o izbornim uslovima, on je rekao da će biti urađeno sve što opozicija traži u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem kampanje i svemu ostalom, ali će opozicija biti katastrofalno poražena na izborima, jer građani odlučuju o svojoj budućnosti.

Vučić je rekao da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme, i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi tamo da bi davala izjave za medije.

- Oni ni sa kakvim ozbiljnim predlozima nišu došli. Dođu da bi vam rekli - mi ćemo u bojkot - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali, opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.

- Jeste li primetili da to niko od njih ne kaže - upitao je Vučić.

Podsetio je da je važeće propise o finansiranju stranaka donela prethodna vlast.

- Šta hoćete od nas, da budemo glavni urednici medija? Meni ne smeta što što oni imaju svoje medije i nalaze se na rednom broju 1, ali to ljudi ne žele da gledaju previše, jer znaju ko radi i gradi, a ko ne radi - rekao je Vučić.

On je naveo da mu ne pada na pamet da se meša u uređivačku politiku medija, koji, kaže, mogu da radi slobodno u ovoj zemlji.

Šta još želite? Nema problema, dobićete i to i bićete katastrofalno poraženi, jer je narod taj koji odlučuje o svojoj budućnosti. Njih zanima njihova budućnost, a ne da vi imate stotine miliona evra - rekao je Vučić.

Komentarišući tvit Sergeja Trifunovića nakon poslednjih dešavanja u Beogradu, je kratko rekao: "Gospodin covek, to je ta pristojna Srbija. Bolje da ćutim. Nekad ne valja kad mnogo znate". Povodom najava opozicije da će pribeći novom nasilju ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni on je ironično rekao: "Evo ja sam pristao na sve njihove zahteve, povukao sam se i uplasio sam se i njih i zapada".

- Sve ih pustite da rade sta hoće i koliko hoće, da narod vidi njihov pravo lice, da ne mogu da maltretiraju sve oko sebe i krše zakon - poručio je Vučić.

Dodajući da su to "veliki junaci", rekao je da njihovi lideri i ne znaju da koliko su nepopularni i da ga je sramota da kaže koje su istorijske ličnosti i to stranci manje popularni od njih.

- Hvala njima sto postoje, neka se ovako jos 300 godina bave politikom SNS neće imati problema - kaže Vučić.

On je ponovuio da će skloniti sve ograde oko Predsedništva.

- Ako krenu na mene, pustite ih i da me udare - nije problem, samo da nema automata i pištolj. Samo vas molim, nemojte više da pretite da ste mnogo jaki - prebijte me već jednom - poručio im je Vucić, ističući da on neće da bezi nikada i nigde.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Borim se za ovu zemlju i volim je za razliku od vas koji veliki deo imovine imate u instranstvu - rekao je on.

Na pitanje da li su napadi na njega, na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, pokušaj da se "propalim protesima da novi zamah", Vučić je rekao da je to jedan od pokušaja, ali da im "ne ide".

- I njihovi mediji su jasno konstatovali sta je bilo, a šta će danas da izmene, druga je stvar. Ali, svi sve razumeju - rekao je Vučić.

On je istakao da ne brine o tome šta će ko da govori, na društvenim mrežama ili u nekim medijima, već o napretku Srbije i onome što će da ostane iza njega.

- A, iza mene, što god neko govorio, ostaće toliko puteva, pruga, fabrika, da oni za dva mandata neće uspeti da ih obiđu - rekao je predsednik.

Kako je rekao, ne može da se pobedi osećaj sreće, kada se vide rezultati reformi, kada rastu plate i penzije. Ponovio je da će u Srbiji za tri, četiri meseca, plate biti 500 evra, a da to neće da vide, samo oni koji to ne žele, rekao je Vučić i dodao da je u redu da ima i takvih, onih kojima nisu ispunili lične ambicije, da mora da postoji opozicija, ali da nije srećan ako oni misle da problem može da se rešava na ulici.

"Uvesti i privatni sektor u industriju naoružanja"

Predsednik je izjavio da država i dalje drži monopol u industriji naoružanja i dodao da je spreman da razgovara da se u okviru tog sistema izjednače privatni i državni sektor. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ima sve vise privatnih proizvođača u oblasti namenske industrije, ali i dodao da često država pokušava da sačuva monopol u toj oblasti.

- Spreman sam da razgovaramo o tome da nađemo uslove koji bi izjednačili privatni sektor i državu, u okviru celog Sistema - rekao je Vučić.

On je istakao da u tom slučaju i vojska mora da počne da kupuje proizvode i od privatnog proizvođača, a ne samo od državnog, jer će tako i privatniku biti lakše da izvozi svoju robu.

Mi smo počeli da prodajemo Noru i Lazara u inostranstvu tek kad smo ih mi uvrstili u naše naoružanje, jer je uvek bilo pitanje što nam prodajete nešto što vi nemate u vašem naoružanju. I tu moramo da počnemo da izjednačavamo privatni sektor sa državnim - rekao je Vučić.

Upitan o zakonima koji regulišu pitanje boraca u Srbiji, Vučić je rekao da je to veoma kompleksno pitanje i da će se lično postarati da deo njihovih problema bude rešen. On kaže da se desi da u nekim ministarstvima "zapne" oko nekih manje bitnih stvari, poput pitanja o prisustvu boraca na određenim manifestacijama.ue sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

- Ne mogu da razumem šta im je tu smetalo, tu sam čuo da je bio problem pa sam rekao da treba da se ponosimo tim ljudima, a ne da se stidimo - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'