AKTUELNO

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić smatra da zabrana ulaska građanima sa srpskim pasošem na Kosovo i Metohiju nema zakonskog osnova.

Kako je ocenio, radi se o predizbornoj političkoj odluci Prištine i nastavku pritisaka na srpski narod na KiM.

Jevtić je rekao da je odluka Prištine deo kampanje pred za sve izvesnije izbore na KiM, navodeći da albanski lideri očigledno smatraju da kampanju treba da zasnivaju na oštroj retorici protiv Srbije i srpskog naroda.

-To je jedino što mogu da ponude biračima. Donose takve zabrane, jer nemaju odgovor na važnija pitanja kao što su ekonomija i kako da ljudi žive bolje - naglasio je Jevtić i dodao da za takvu odluku nema zakonskog i pravnog osnova.

-Kažu da ne priznaju pasoš, ali da mogu da uđu mlađi od 18 godina sa izvodom iz matične knjige i fotografijom koja treba da bude overena što je apsurdno - smatra Jevtić dodajući da se nada da će ta zabrana biti ukinuta.

Foto: TvPink Printscreen

- Pojedini albanski lideri imaju ideju da se ne dozvoli dolazak onima kojima bi želeli da glasaju na izborima. Mi ćemo ukazivati na to kako bismo sprečili tako nešto - naglasio je Jevtić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je poslednja odluka potpuno anticivilizacijska i da ima za cilj da se vrši pritisak na Srbe na KiM, ali i sve građane koji imaju srpski pasoš.

Foto: TvPink Printscreen

Petković je ukazao da je Priština donela zabranu pozivajući se na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011.godine kada su na vlasti bili Vuk Jeremić i Boris Tadić u čije je vreme, kako je rekao, donet ogroman broj katarastrofalnih sporazuma.

#Dalibor Jevtić

#Priština

#Zabrana

'