AKTUELNO

Fakultet političkih nauka ponovo je ugostio predstavnike vlasti, opozicije i civilnog sektora na okruglom stolu o izbornim uslovima.

Pozivu se odazvalo šesnaest parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, a domaćini ocenjuju da je razgovor bio bolji nego pre deset dana.

Iako je finansiranje predizborne kampanje bilo glavna tema druge runde razgovora, predstavnike opozicje je nakon zatvorenog sastanka “najviše bolo u oči” uloga šefa države u rešavanju nagomilanih izbornih problema. Savez za Srbiju izneo je konkretne zahteve: hitnu smenu članova REM-a, RIK-a, direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i poručio da je sve u rukama jednog čoveka.

Na ovaj zahtev su iz SNS-a rekli da bi nezavisna tela trabalo da ostanu nezavisna, a ne da njima upravljaju politčke stranke.

Vladimir Orlić član predsedništva SNS za Nacionalni Dnevnik je istakao da je pre svega skup protekao u konstruktivnoj atmosferi i da su to potvrdile obe strane.

Foto: TvPink Printscreen

- Prošli put se Dragan Đilas ljutio kada je sa prvog sastanka procurila vest da je sastanak protekao u konstuktivnoj atosferi, ali ne razumem zašto se ljutio. Što se tiče iznetih stavova, salsušali smo predloge, ponovili stavove SNS i potpuno smo saglasni da izborna kampanja treba da bude onako kako inače treba da izgleda– rekao je Orlić za Nacionalni dnevnik.

Kako je istakao, Dragan Đilas je ovog puta bio sprečen da učestvuje na sastanku u prostorijama FPN-a. Prema njegovim rečima prvi od zahteva opozcije bio je da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću onemogući učešće u predizbornoj kamanji, ali Orlić ovaj zahtev opozcije komentariše rečima da svoje sadašnje zahteve opozcija nije poštovala ni dok je bila na vlasti.

- I za vreme vladavine Demokratske stranke tadašnji predsednik Boris Tadić je išao da pomazi neko tele ako je to trebalo da uradi u okviru kampanje. Međutim, to nije problem već suština je da oni Aleksandra Vučića na izborima ne mogu da pobede. Ako bi bilo moguće da se pojavi neka božja sila koja će da spreči Vučića da se kadndiuje, onda njima sve ostalo ne bi predstvljalo problem.

- Njihva priča o tome da li hoće ili neće da bojkotuju izbore, ne ostavlja neki poseban utisak na ljude. Pretnji nije bilo na sastanku, složili smo se oko toga da je atmosfera bila konstruktivna . Niko nije izgovorio pretnji, govorili su tiho, bojažljivo. Više su pričali ispred fakultata FPN. Nije dobro što su se pretnje pojavile kasnje – objašnjava Orlić.

Kako je rekao da opozicija ima malu podršku, jer i njihova politička ponuda nije raznovrsna.

- Oni nude da osvoje vlast na ulicama. Ljudi to naprosto neće. Čak to ne žele ni oni koji bi glasali za njih. Ne znam da li može da se izborji na prstima jedne ruke koliko ih podržavaju. Nema tu nikakve politike ni ponude nema - ocenio je Orlić.

#Opozicija

'